Notices
Trip-Trail Reports & Photos Share trail reports and your digitized photos here

3.0 running rough and rich

Old 03-29-2012, 04:53 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
3.0 running rough and rich

Hi everyone I'm a new member and a recent Toyota convert. Sold my Chevy pickup and suv and now own a 94 previa 94 Camry wagon and 91 v6 4x4 pickup. I bought the pickup a few months ago the engine ran a little rough and the exhaust smell like surfer. It settles down to only 1200 rpm when worm and is hard to start off in first without stalling or bucking it will stall if rpm dips below 800 rpm. It also has a lag in pickup.
Things I've tried are cold start injector checked and not leaking.changed plugs wires cap and rotor. checked for vacuum leaks found a couple fixed them it made it run a little better but still not right. Finally brought it to a Toyota mechanic he changed out the temp sensor. That I thought was a good try but it didn't work. Sorry forgot to mention it came with a k&m filter on it and the mechanic suggested that i find an original and put it back on and see if that helps haven't done that yet but I will. Hope I didn't forget any details. This forum has helped me a great deal and I'd like to thank everyone for that and for any help with this challenge.
Bdoughty is offline  
Old 03-29-2012, 05:55 AM
  #2  
Registered User
 
Team420's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: the great Maine wilderness
Posts: 2,048
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Is your c.e.l. on? Have u checked timing? Tested t.p.s. & v.a.f.m.? There are a lot of things that can cause this, the couple I listed above is where I'd start, always start bt checking for codes... If there are no codes, then u need to start testing sensors to make sure they are in spec. Another thing I'd look at is the egr valve, if its stuck open, it will cause the symptoms you described...
Team420 is offline  
Old 03-29-2012, 04:16 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
No cel and timing is checked and at 10. I'll check the The egr next let you know how I made out thanks for the help.
Bdoughty is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
XtraCab
Solid Axle Swaps, All Years
13
07-11-2019 07:07 AM
sandyota
84-85 Trucks & 4Runners
13
06-30-2019 10:50 PM
Eggslinger
86-95 Trucks & 4Runners
22
06-08-2019 03:32 PM
GreatLakesGuy
The Classifieds GraveYard
8
09-04-2015 09:27 AM
Coreyr384
86-95 Trucks & 4Runners
2
07-10-2015 11:13 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 3.0 running rough and rich


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: