YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-11-2005, 12:09 PM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Sep 2003
Location: Toronto
Posts: 169
My check engine light is on (Code DTC PO171)

A week ago my check engine light came on .I took it to a garage and it came up as Code DTC PO171 .One thing is that my print out says 3.4L motor and I have a 2.7L .Will the reading make a diffence ?


The possible problems according to the print out .

-Air intake hose is loose
-Fuel line pressure
-Injector blockage
-Heated oxygen sensor
-Mass airflow semsor
-Engine collant tempraur(ECT)sensor

I now have 148 000km on the truck .I did a oil change a week before the light turned on .I reset the computer by unplugging the battery for a few hours .The light came on again after a few days .Any ideas ?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
__________________
97 4Runner
SR5 2.7L
265/70/16 Toyos
K&N filter
NGK spark plug wires
Bosch Platinum plugs


So far 24 mpg for 30 000 km
pfbmgd is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 12:16 PM   #2 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
colsoncj's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Monett, MO (Springfield)
Posts: 2,644
Send a message via AIM to colsoncj
Does it come on and stay on, or come on and go off.
__________________
Cory
OZARK MOUNTAIN CRUISERS
AR-TTORA NWAR SWMO NEOK Sub-Chapter TEAM Leader
Eastern OK, Western/Northern AR, Southeastern KS, or Southern MO area: OZARKS 4ROC Click Here

03 Chevy 3500 Duramax Dually - Tow Rig
No wheelin rig at the moment, but do have a:
'11 Polaris RZR EFI EPS
colsoncj is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 12:21 PM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Sep 2003
Location: Toronto
Posts: 169
It stays on all the time .
__________________
97 4Runner
SR5 2.7L
265/70/16 Toyos
K&N filter
NGK spark plug wires
Bosch Platinum plugs


So far 24 mpg for 30 000 km
pfbmgd is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 01:07 PM   #4 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
WATRD's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Duvall, WA
Posts: 5,089
That's a common code. Clean your MAF and 99% of the time it goes away. It is probably caused by overoiling the K&N filter.

From the FSM for the 2.7

System too Lean (Fuel Trim)
 Air induction system
 Injector blockage
 Mass air flow meter
 Engine coolant temp. sensor
 Fuel pressure
 Gas leakage on exhaust system
 Open or short in heated oxygen sensor (bank 1 sensor 1) circuit
 A/F sensor (bank 1 sensor 1)
ECM

But I will bet you $1.00 that cleaning the MAF makes the problem go away.
__________________
-Rob
Slightly Modified 2001 Tacoma - WATRD.COM
WATTORA is now NWToys!
Tread Lightly! certified Tread Trainer

Search 100+ Toyota tech sites, including this one: All Toyota Search Engine
WATRD is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 01:16 PM   #5 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Sep 2003
Location: Toronto
Posts: 169
Where is the MAS ? How do I clean it ?
__________________
97 4Runner
SR5 2.7L
265/70/16 Toyos
K&N filter
NGK spark plug wires
Bosch Platinum plugs


So far 24 mpg for 30 000 km
pfbmgd is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 01:23 PM   #6 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
WATRD's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Duvall, WA
Posts: 5,089
Just inboard of your airbox.

Click the image to open in full size.

But, you should read up a bit on the technique for cleaning it. It's VERY fragile and VERY expensive, so you want to handle it like you would your <censored>s. There ar a few write ups around, so familiarize yourself with the process BEFORE you decide if it's something you want to take on.
__________________
-Rob
Slightly Modified 2001 Tacoma - WATRD.COM
WATTORA is now NWToys!
Tread Lightly! certified Tread Trainer

Search 100+ Toyota tech sites, including this one: All Toyota Search Engine
WATRD is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-11-2005, 01:57 PM   #7 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: May 2002
Location: Los Angeles
Posts: 10,036
Quote:
Originally Posted by pfbmgd
Where is the MAS ? How do I clean it ?
pf,

it's MAF, not MAS. rob's pic and advice is good. depending on your year vehicle, there are several writeup on "cleaning MAF"

bob
Bob_98SR5 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-13-2005, 05:31 AM   #8 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Sep 2003
Location: Toronto
Posts: 169
I cleaned the MAF last night .It did look a bit dirty .i`ll report back in a couple of days if that was the problem .
__________________
97 4Runner
SR5 2.7L
265/70/16 Toyos
K&N filter
NGK spark plug wires
Bosch Platinum plugs


So far 24 mpg for 30 000 km
pfbmgd is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-13-2005, 06:22 AM   #9 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
cruzin1a's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 38
I tripped this code by running out of gas. My fuel gauge is currently not working. It would seem that my trailer lights might have shorted a few chips in the dash and maybe the sending unit. However in troubleshooting the code I discovered that running out of gas will trigger this code.
cruzin1a is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-13-2005, 05:37 PM   #10 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
3.4v6's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Daly City, CA
Posts: 900
Send a message via AIM to 3.4v6
pfbmgd
your sig says your running a k&n . my truck kept throwing that code for 2 weeks and i couldnt figure it out ... it was the k&n, and when i put the stock filter back in ... no more code

clean you MAF and swap the filters , it's worth a try
__________________
=Jason=

2001 Tacoma DC PreReunner SR5 (looks stock to me)
S/C and some other crap

Last edited by 3.4v6; 11-13-2005 at 05:39 PM.
3.4v6 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-13-2005, 07:12 PM   #11 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Sep 2003
Location: Toronto
Posts: 169
I had the filter installed 2 years ago with no codes .I cleaned the MAF and no codes so far .
__________________
97 4Runner
SR5 2.7L
265/70/16 Toyos
K&N filter
NGK spark plug wires
Bosch Platinum plugs


So far 24 mpg for 30 000 km
pfbmgd is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 12-11-2005, 10:40 PM   #12 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
cruzin1a's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 38
Well my code came back so I decided to follow the advice here and clean the MAF. It's been about a week since I cleaned it per the instructions here. I passed the inspection and so far it's not come back on. Hopefully we nailed and thanks for all the great info.
cruzin1a is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-02-2007, 02:53 PM   #13 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1
I had the same "check engine" light come on when I was going to the Toyota dealership to have my oil changed by co-incidence.

They replaced the engine control computer (#89661-02K41) per Toyota service bulletin.

My car, 2008 Matrix 4 cylnd. If this helps you at all.
danberg is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 10:56 AM   #14 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3
I went to Advanced Auto Parts and had them check my 99 4Runner with the diagnostic machine because I was getting the check engine light and the Code was PO171 (too lean). I took the advice on cleaning the MAF sensor with the MAF cleaner CRC and it worked. My check engin light went off after two days and my truck is getting better gas mileage and running smoother. thanks for the advice.
hult is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 10:56 AM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
4runner, air, check, clean, code, dtc, dtcpo171, engine, flow, fuel, lean, mas, po171, trim, z06

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check engine light on How to pull the code? Gideon's Test 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 2 07-05-2007 11:30 AM
Check engine light on, any way to get it to show code? sworxx 93-98 T100s 0 01-01-2007 08:37 AM
Check Engine Light Was On...Now Off...I've Got the Code... LSUMatt1514 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 12 05-04-2006 12:03 PM
HELP check engine light code, *SEARCHED* dibble9012 Maintenance & Repair Archives 36 06-09-2005 01:27 PM
Check engine light code help!!!! mattk 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 2 03-23-2004 06:21 PM


All times are GMT -8. The time now is 08:13 AM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2