Notices
86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

3vze code 71

Old 07-11-2019, 08:01 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 16
Received 0 Likes on 0 Posts
3vze code 71

So i was driving my truck and and it just died all of a sudden. I can turn it on but it only runs for about 2 seconds. If i mash the gas pedal i can get it to run longer but it still will eventually shut off. I checked the cel and got 7 blinks then 1 blink. The cel was on for a quite some time a while ago but i thought i had checked it and thought it had to do with a bad catalytic converter. but now it is giving me a different code. i don't know maybe i misread the code, i have no idea. it would store two codes at once right? i dont know, but anyways fsm says it is a EGR System Malfunction and gives me these probable causes. if you were in my shoes where would you start? -thanks
• Open in EGR gas temp.
sensor circuit
• Open in VSV circuit for EGR
• EGR vacuum hose discon–
nected, valve stuck
• Clogged in EGR gas passage
• ECM
mike250 is offline  
Old 07-11-2019, 12:20 PM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
I'd start with vaccum leaks
Dom91 is offline  
Old 07-11-2019, 01:04 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 16
Received 0 Likes on 0 Posts
ok so i unplugged the throttle position sensor and vafm and the truck started and idled fine. but as soon as i plug either of those back in it dies.
mike250 is offline  
Old 07-11-2019, 01:23 PM
  #4  
Registered User
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
Originally Posted by mike250 View Post
ok so i unplugged the throttle position sensor and vafm and the truck started and idled fine. but as soon as i plug either of those back in it dies.
What if only one is unplugged?
Dom91 is offline  
Old 07-11-2019, 01:43 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 16
Received 0 Likes on 0 Posts
it only runs with both unplugged. if i plug in the vafm it will die. if i plug in the tps it will die. however i took cover off the vafm and increasingly turned the dial thing counter clockwise until i was able to plug the vafm and tps back in and have it continue running. i just have to hold the dial in a certain position to keep it running, as soon as i let go it dies.
mike250 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Viet0ne
86-95 Trucks & 4Runners
17
03-14-2019 08:55 PM
mytoyota86
86-95 Trucks & 4Runners
9
10-04-2011 05:43 PM
89whitetoyota
86-95 Trucks & 4Runners
6
07-19-2010 08:51 AM
mmunoa
86-95 Trucks & 4Runners
3
05-02-2010 02:31 PM
22REFORME
86-95 Trucks & 4Runners
8
01-24-2006 10:41 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 3vze code 71


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: