Go Back  YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 86-95 Trucks & 4Runners
Reload this Page >

1988 PU 22RE won't start. Has gas, has spark, turns over,wont fire. Ran yesterday?!

Notices
86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

1988 PU 22RE won't start. Has gas, has spark, turns over,wont fire. Ran yesterday?!

Old 06-23-2011, 08:20 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: The BOONDOCKS OF MICHIGAN
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Question 1988 PU 22RE won't start. Has gas, has spark, turns over,wont fire. Ran yesterday?!

Just finished completely doing body (cab corners, new rockers, fenders, doors, and everything else exterior related) motor ran like a top two days ago (only has 129,000 on it!) but i went to start it today and will not fire. All my lights came on like the oil, check engine, etc. and still are on. Computer is dry as a whistle. Replaced distributor cap and rotor, tested igniter, tested one plug. All good. Had it fire one time but ran absolutely terrible, chugging and then just died out after roughly two minutes. Now im lost, thought it could be the temp. sensor or the cold start injector but idk if it would cause those lights to turn on or if it would cause these frustrating symptoms. Any suggestions would be much appreciated
TheOrangeBomber21 is offline  
Old 06-23-2011, 08:23 AM
  #2  
Registered User
 
blake.nemitz's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: castle rock
Posts: 1,517
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
sounds like timing either ignition or valve
blake.nemitz is offline  
Old 06-23-2011, 08:28 AM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: The BOONDOCKS OF MICHIGAN
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I'm pretty new to working on the 22RE so how would i adjust,replace,...make that good ol' 4 cylinder fire again?? haha
TheOrangeBomber21 is offline  
Old 06-23-2011, 09:42 AM
  #4  
Registered User
 
angrybob's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Peoria, AZ
Posts: 504
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by TheOrangeBomber21 View Post
Just finished completely doing body (cab corners, new rockers, fenders, doors, and everything else exterior related)....
When? Is this the first time you've tried to start it since the above work?

In other words ==> it ran perfectly...then did the above body work...now it doesn't run.

True or not?
angrybob is offline  
Old 06-23-2011, 09:45 AM
  #5  
Contributing Member
iTrader: (1)
 
James Woods's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Down by the River
Posts: 1,626
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
I would think if you just replaced the distributor cap and rotor that maybe you got your firing order wrong.
James Woods is offline  
Old 06-23-2011, 09:52 AM
  #6  
Registered User
 
snobdds's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cheyenne, Wyoming
Posts: 2,306
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Also check your AFM to see if it got unplugged by mistake. Also see if the flapper door is working properly.
snobdds is offline  
Old 06-23-2011, 10:59 AM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: The BOONDOCKS OF MICHIGAN
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Yeah the truck ran great before, during, and after the body work and now it doesn't wanna run. I didnt run the truck daily during the body work because i couldnt but everytime i wanted to start it it ran perfectly. I talked to a guy who said the teeth on the timing chain may have slipped and through the time off but doing that timing chain is something i wanna avoid as much as i can at the moment. Would hooking the diagnostics up tell me if the chain timing was off??
TheOrangeBomber21 is offline  
Old 06-23-2011, 11:06 AM
  #8  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: The BOONDOCKS OF MICHIGAN
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
And i marked all of the wires previous to changin the distributor cap so they should all be in the right position on the cap. And sorry for my newness to working on motors but idk what the flapper door is or the AFM. Something to do with the airflow sensor?
TheOrangeBomber21 is offline  
Old 06-27-2011, 07:39 AM
  #9  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: The BOONDOCKS OF MICHIGAN
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
So i figured the problem guys.... I was reading on another site of a guy having a problem like mine although I messed up when i said i had gas. My fuel pump wasnt getting any power but it was working for one day after my last reply and seemed to work fine however.... I went to start it the next morning and boom! No gas again! SOOO i did what this other guy did and wired a toggle switch in my cab so i can just hit the switch to get juice and turn on the fuel pump whenever i turn the truck on. And it works very well so far. And it wasnt the relay, i checked it previous to doing this little factory modification. But thank you all for the help and replies everybody! Illl post a picture of the orange bomber soon to show you the beauty in all of its grace and the mod i did.
TheOrangeBomber21 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Scenic WonderRunner
Off Topic Talk
51
05-16-2019 02:10 AM
zd92655
86-95 Trucks & 4Runners
5
01-05-2019 01:13 PM
aciorba23
99+ Tundra, 00+ Sequoia, 98+ Land Cruiser/LX470
1
06-29-2015 04:18 PM
rbravo1
86-95 Trucks & 4Runners
4
06-29-2015 01:34 PM
newzingo
86-95 Trucks & 4Runners
5
06-24-2015 01:50 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1988 PU 22RE won't start. Has gas, has spark, turns over,wont fire. Ran yesterday?!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: