Rear O2 Sensor Help - YotaTech Forums

Notices
Newbie Tech Section Often asked technical questions can be asked here

Rear O2 Sensor Help

Reply

Old 10-03-2017, 08:18 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2017
Location: Corona CA
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rear O2 Sensor Help

Just found this forum its pretty good. I think I will stick around. Anyway onto my question. I just got a 89 pickup 2WD with a 22RE and manual trans from my friend. When I got it there were multiple codes and I have fixed all of them except for one Code 27 Rear O2 sensor. I was told it had new O2 sensors when I got it and by the looks of them they are fairly fresh. The rear O2 was hardlined in and according to my wiring schematics it was wrong. I wired it what should be correctly and I'm still getting the code.

Here's how it was wired when I got it. Sensor wires listed first, harness wires second:
Blue - Black shielded white wire
White - Brown
Black - White/Red stripe
Black - Red/Green stripe

Here is how the engineer in me feels it should be wired:
Black - Brown
Black - White/Red stripe
White - Black shielded white wire
Blue - Red/Green stripe

On the sensor I know both black wires are too the heater, blue is signal, white is ground.

Did I screw up and the blue signal should go to the white double shielded wire or does anyone think the new sensor could be fried from being hooked up wrong? I checked the heater circuit on the sensor and it ohm's out good.
SunSetPrez is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2017, 09:22 PM
  #2  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2017
Location: Corona CA
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If anyone looks at this I was typing this incorrectly. I got it wired the second way. I just went and wired it as follows:
Black - red/green
Black - White/Red
White - Brown
Blue - Black shielded white

This is the correct way. Sorry for my terrible initial post. It was late and I was tired
SunSetPrez is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2017, 11:40 PM
  #3  
Registered User
iTrader: (1)
 
wyoming9's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: I live in New Tripoli Pa out in the woods
Posts: 13,104
Thanks: 0
Thanked 19 Times in 19 Posts
Red face

The problem with these Trucks is one never knows what might have been done .

People do all sorts of wiring improvements that make no sense at times
wyoming9 is offline  
Reply With Quote
Old 10-06-2017, 01:03 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2017
Location: Corona CA
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I agree. I'm just a bit embarrassed about my first post. That will teach me to post while tired. Got it all fixed now and repaired all 7 codes I got the truck with. This weekend I will take it for a test drive.
SunSetPrez is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: