Notices
Newbie Tech Section Often asked technical questions can be asked here

Just need some insight

Old 03-16-2019, 12:46 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Just need some insight

I have a 89 3vz 4x4 pickup. It had been sitting for about 4 years in the desert before i acquired it. Ive changed the plugs, wires, distributor cap and rotor, oil and filter. Now b4 i changed the wires i noticed the clips that hold them in place had all either been broken or just replaced with a ziptie holding them all together and touching hot parts of the motor. So after i did the tune up i figured it would have helped the sound of it missing but it seems to have gotten worse. In fact theres even a clicking noise now. Which almost sounds like exhaust??? And i notice the motor vibrates quite a bit when the hoods up is that a motor mount???Any suggestions. I have done some basic work on my 22 re but diagnosing engine stuff not so much especially on a diffrent vehicle that i dont know the history on.
oh and if anyone can tell me what i need to purchase to do the seals on the crankcase and trans as they are leaking alot of gear oil everywhere. im guessing from sitting so long.
Allysa Chandler is offline  
Old 03-16-2019, 03:20 PM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Alaska
Posts: 1,012
Likes: 0
Received 37 Likes on 30 Posts
before diving into resealing the engine get it running correctly. then hit it with some engine degreaser and hose it off (the reason for getting it running smoothly, so you can tell if you got water somewhere important) then run it long enough to see where the oil is coming from.
The vibration you are describing sounds like the engine is missing badly and if it is running worse after a tune up you should check your firing order, you may have mixed up two of the wires. Also check the cap/rotor/plug wires for good connections. If one of the plug wires is shorting to ground it will be easy to see in the dark and this could be the clicking noise you hear.
akwheeler is offline  
Old 03-16-2019, 03:41 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I used degreaser on it just yesterday and hosed it off havent started it up yet tho. Ill check all u suggested and see what happens. Thank u😊
Allysa Chandler is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
bambbrose
86-95 Trucks & 4Runners
3
03-16-2009 06:06 PM
space-junk
Off Topic Talk
59
03-09-2009 05:16 PM
j0hNnI
86-95 Trucks & 4Runners
8
02-18-2009 02:12 PM
AgRunner06
Early Land Cruisers
8
06-13-2005 04:18 PM
dogdenii
95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
17
03-06-2005 04:16 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Just need some insight


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: