YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-27-2005, 07:24 AM   #1
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3
91 4Runner 22RE Starts but wont stay running. PLEASE HELP!

Ok, so here it go's.

The truck had low fuel pressure causing severe drivability issues, ie: no power at all. So, in my infinite wisdome I decide that instead of dropping the tank to replace the pump with the propper one I will add an inline pump.

So.... al gos well the pump is installed and connected to two unused wires I find under the dash. The truck starts and runs great. lots of power, all good. So, it seems like the second (inlin) pump is starving for fuel from time to time and causing a whining noise, especially at idle where its on and off with the whining. The problem keps getting worse so I decide that the OE pump has had it and i will use only the inline pump.

Today I drop the tank (i should have just donr this in the first place instead of being lazy) and replace the original pump motor with a custom pickup, basically just a piece of 3/8 line with the original screen on the end. I rewire the inline pump to a new source (the power from the fuel pump relay under the dash).

Then the truck starts right up. I let it run for a bit to get all the air out of the lines and stuff. Its still good, revs nice, idles smooth all that. Then it starts to rev down a bit, then a bit more then it just stalls. I restart it and it idles up for a second then down down stall.

It seems like its running ok when its on "cold start mode" or somthing, but as soon as it warms up that little bit, it stalls. I was going to get a new EFI relay tomorow in the hope that there was somthing wrong with it but I really dont know. I was also thinkin of hooking the inline pump up to the wires for the OE pump, but i cant see that making a difference.

So, I dont really know what to sheck or what to look for next, weird.

I would appreciate any help.

Thanks
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
AstroVannin is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2005, 09:26 AM   #2
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 3
***UPDATE***

Going to replace the inline pump with an OE in tank jobber pump. Also when the truck stalls it seems like it just reeks of gas so I think its flooding out or somthing. Is it possible the pressure regulator just cant deal with the extra PSI?????
AstroVannin is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2005, 03:22 PM   #3
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Jan 2005
Location: Pleasanton Ca
Posts: 678
"Also when the truck stalls it seems like it just reeks of gas so I think its flooding out or somthing. Is it possible the pressure regulator just cant deal with the extra PSI?????"


Either that or the pressure regulator is the problem to begin with. For a quick check of the pressure regulator, pull off the vacuum hose leading to it while the motor is running. If gas pukes out of it, it's faulty.
84sr5yoty is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2005, 03:22 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
22re, 4runner, 88, 91, 95, fuel, pump, relay, runner, running, runs, stalls, starts, stay, stays, toyota, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
changed plugs and wires now wont stay running Onimacus 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 15 04-19-2006 07:20 AM
91 4Runner 22RE Starts but wont stay running. AstroVannin 86-95 Trucks & 4Runners 2 12-05-2005 06:30 PM
3.4L swap wont stay running need HELP!! node 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 17 03-10-2005 10:45 AM
help my truck wont STAY running sniper95688 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 10 02-23-2005 02:17 PM
yota wont stay running Mudfreak 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4 09-08-2004 06:22 AM


All times are GMT -8. The time now is 03:19 AM.


2010 InternetBrands, Inc.