TPS issue on 22RE - YotaTech Forums


Go Back   >


Newbie Tech Section Often asked technical questions can be asked here

TPS issue on 22RE

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 02-12-2011, 05:59 PM   #1
Registered User
Thread Starter
 
dieseleater101's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Thurston County, WA
Posts: 13
TPS issue on 22RE

I have a 89 yota 4x4 with a 22RE from a 4runner(I was told) I got this truck on a trade a few days ago, and the guy said he runs it with the TPS unhooked. Went to start it in the morning and didnt want to idle at all. plugged in the TPS and it ran with a crazy idle. High High RPMs. unhooked it and it decreased to dieing idle. Finally got it to start and idle, but it is very high idle. and if it sits too long it doesnt want to start. it is a brand new TPS. also when the truck is running and i hook up the TPS it does the high low idle. any suggestions? Thanks!
dieseleater101 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2011, 06:08 PM   #2
Registered User
 
toyota4x4907's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: middle of no where Alaska
Posts: 4,355
You cant just hook and unhook the TPS and expect it to run properly. The TPS has to be adjusted.
toyota4x4907 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2011, 06:19 PM   #3
Registered User
Thread Starter
 
dieseleater101's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Thurston County, WA
Posts: 13
what are the steps to doing so?
dieseleater101 is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2011, 07:35 PM   #4
Registered User
Thread Starter
 
dieseleater101's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Thurston County, WA
Posts: 13
I adjusted the tps to what it should be. Now it wont run for more then two seconds.. i unhooked the tps again and now it wont run with unhooked either. at least it ran when it was unhooked. Need help
dieseleater101 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2011, 08:10 AM   #5
Registered User
 
pitbull_myk's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Delaware
Posts: 28
start checking your grounds to the body and motor.
pitbull_myk is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:04 PM   #6
Registered User
 
ROCKGUY76's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Grande Prairie, Alberta, Canada.
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by dieseleater101 View Post
I have a 89 yota 4x4 with a 22RE from a 4runner(I was told) I got this truck on a trade a few days ago, and the guy said he runs it with the TPS unhooked. Went to start it in the morning and didnt want to idle at all. plugged in the TPS and it ran with a crazy idle. High High RPMs. unhooked it and it decreased to dieing idle. Finally got it to start and idle, but it is very high idle. and if it sits too long it doesnt want to start. it is a brand new TPS. also when the truck is running and i hook up the TPS it does the high low idle. any suggestions? Thanks!
Did you get your issue figured out?
ROCKGUY76 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
87 22r rebuild issue bigjstang 86-95 Trucks & 4Runners 13 12-08-2016 01:27 PM
factory A/C wiring MO transplant 86-95 Trucks & 4Runners 8 05-11-2016 04:01 PM
Please help! smthwsn357 86-95 Trucks & 4Runners 7 04-11-2016 06:22 AM
87 4Runner Rough Idle/Misfire issues Sleaker 86-95 Trucks & 4Runners 11 03-26-2016 05:12 AM
88 Pickup Transmission Swap mskalmus 86-95 Trucks & 4Runners 6 03-21-2016 12:41 PM


Tags
22re, 4runner, 89, 95, bad, causing, high, idle, plugged, position, sensor, throttle, toyota, tps, yotatech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 08:55 PM.


2010 InternetBrands, Inc.