Notices
86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

91 pickup, 3vze, m/t 4x4 no start just click

Old 07-10-2019, 12:30 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
91 pickup, 3vze, m/t 4x4 no start just click

My 91 pickup with the 3vze is giving me some trouble. The issue started with an intermittent click when trying to start the truck, I could “rock” the key and it would fire right up. The truck now only clicks and it’s a very loud click, you can feel it. Pulled starter it tested good, ign fuse is good. Getting 12.8 volts to starter, and to my knowledge these don’t have a starter relay? I’d appreciate any suggestions
ben_james_68 is offline  
Old 07-10-2019, 12:42 PM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Alaska
Posts: 1,070
Likes: 0
Received 53 Likes on 42 Posts
measuring 12.8 volts at the starter is only 1/2 of the equation. even with a bad connection you can measure good voltage, but not enough current flows to do the work of turning the starter. Also, if you have a bad ground you can still read good voltage, but no cranky cranky.
rad4runner has some great writeups about the starting circuits and what to look for if yours came from the factory with improper wiring.
akwheeler is offline  
Old 07-10-2019, 03:10 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by akwheeler View Post
measuring 12.8 volts at the starter is only 1/2 of the equation. even with a bad connection you can measure good voltage, but not enough current flows to do the work of turning the starter. Also, if you have a bad ground you can still read good voltage, but no cranky cranky.
rad4runner has some great writeups about the starting circuits and what to look for if yours came from the factory with improper wiring.
Wound up calling my buddies dad who has rebuilt many starters, the hot terminal on both starters (I had gotten one from a junkyard) were worn out so the plunger wasn’t making full contact. Did some combining and the truck fires right up now
ben_james_68 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
alcap
General Electrical & Lighting Related Topics
11
08-25-2016 02:36 AM
skinny
86-95 Trucks & 4Runners
5
10-12-2012 11:49 AM
omacmiller
Newbie Tech Section
3
06-04-2010 11:38 AM
hiyabruno
84-85 Trucks & 4Runners
4
07-26-2009 12:17 PM
ugabulldog
95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
19
05-22-2008 07:06 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 91 pickup, 3vze, m/t 4x4 no start just click


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: