Go Back  YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 86-95 Trucks & 4Runners
Reload this Page >

22re Failed Smog 3x Worse Gross Polluter After Rebuild. HELP!

Notices
86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

22re Failed Smog 3x Worse Gross Polluter After Rebuild. HELP!

Old 02-06-2019, 05:17 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
22re Failed Smog 3x Worse Gross Polluter After Rebuild. HELP!

1993 22re Toyota W/ New Engine Rebuild.
Truck runs great and drives well.
No noticeable misfires or backfiring on deceleration.
Took it to go get smogged and it failed CRAZY bad in all the numbers. Photos to be attached of smog numbers.

Did some testing--

and with my analog multimeter, I found no resistance in the VAFM where it is supposed to change as you open and close the air meter door. There was ZERO change. Which makes me think that the VAFM is bad, but I am wondering could that be causing it to run so pig rich?! Could that be the whole reason I am failing smog with SUPER rich numbers?

Any help appreciated. Thanks

In the photo I show the terminals where I am getting no resistance and nothing changes when I open and close the door on the MAF (VAF).




hobo9912 is offline  
Old 02-06-2019, 05:19 PM
  #2  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I had to look it up just to be clear it immediately jumps to a CLOSED circuit when I connect the two leads to the VAF shown in photo (with attention paid that they are not shorter anywhere). It does NOT change when moving the door inside the VAF either. Pretty sure this is pretty clear the VAF is bad, and I should get a replacement. Just wondering how optimistic I should be that this would be causing such crazy numbers.
hobo9912 is offline  
Old 02-06-2019, 05:27 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I also do not know how truck ran before rebuild. It already had blown headgasket and my friend did the rebuild (he bought long block at a good machinist shop).
hobo9912 is offline  
Old 02-06-2019, 06:11 PM
  #4  
Registered User
 
87-4runner's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma
Posts: 444
Received 44 Likes on 42 Posts
I'd say pretty optimistic... without the MAF working the ECU can't do it's job either... they're a team.
1st your TPS (throttle position sensor)
must be set correctly see the LCEngineering web site for detailed instructions
2nd your MAF must be working
3rd your timing has to be correct once again see the LCEngineering web site for detailed instructions on setting your timing...
4th the O2 sensor should be inspected and replaced if it's not working
5th check grounds
6th check connections
7th vacuum leaks

Last edited by 87-4runner; 02-06-2019 at 06:21 PM.
87-4runner is offline  
Old 02-07-2019, 12:06 AM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by 87-4runner View Post
I'd say pretty optimistic... without the MAF working the ECU can't do it's job either... they're a team.
1st your TPS (throttle position sensor)
must be set correctly see the LCEngineering web site for detailed instructions
2nd your MAF must be working
3rd your timing has to be correct once again see the LCEngineering web site for detailed instructions on setting your timing...
4th the O2 sensor should be inspected and replaced if it's not working
5th check grounds
6th check connections
7th vacuum leaks
Ok thanks. just an expensive part to be replacing, anyone ever rebuild one? or take on apart? I figure it is a closed circuit where there should be resistance might not be too hard to spot a short or something?
hobo9912 is offline  
Old 02-07-2019, 04:34 AM
  #6  
Registered User
 
87-4runner's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma
Posts: 444
Received 44 Likes on 42 Posts
Originally Posted by hobo9912 View Post
Ok thanks. just an expensive part to be replacing, anyone ever rebuild one? or take on apart? I figure it is a closed circuit where there should be resistance might not be too hard to spot a short or something?
I have the oem one off my turbo 87 left from upgrading to the 82 Supra one... it worked fine... you can have it if you'll pay for shipping it...
87-4runner is offline  
Old 02-07-2019, 10:26 AM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by 87-4runner View Post
I have the oem one off my turbo 87 left from upgrading to the 82 Supra one... it worked fine... you can have it if you'll pay for shipping it...

I would really appreciate it. Sending you a PM now.
hobo9912 is offline  
Old 02-07-2019, 10:45 AM
  #8  
Registered User
 
87-4runner's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma
Posts: 444
Received 44 Likes on 42 Posts
Ready to ship tomorrow
87-4runner is offline  
Old 02-07-2019, 10:50 AM
  #9  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Sweet! yeah let me know how much asap i want to be sure you feel motivated to get it out
hobo9912 is offline  
Old 02-07-2019, 11:00 AM
  #10  
Registered User
 
87-4runner's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma
Posts: 444
Received 44 Likes on 42 Posts
Originally Posted by hobo9912 View Post
Sweet! yeah let me know how much asap i want to be sure you feel motivated to get it out
lol... no problem I'll get it out, i know what it's like needing or wanting parts...
87-4runner is offline  
The following users liked this post:
SomedayJ (02-07-2019)
Old 02-07-2019, 11:01 AM
  #11  
Registered User
 
87-4runner's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma
Posts: 444
Received 44 Likes on 42 Posts
Originally Posted by hobo9912 View Post
Sweet! yeah let me know how much asap i want to be sure you feel motivated to get it out
lol... no problem I'll get it out, i know what it's like needing or wanting parts... I'd do it today but we're rural and the roads are covered with ice...
87-4runner is offline  
Old 02-07-2019, 03:03 PM
  #12  
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 243
Received 26 Likes on 26 Posts
Trouble Shooting Chart

http://htftp.offroadsz.com/marinhake.../5idleando.pdf

Don't know if anybody else noticed this in the picture posted.

It looks like to me the right side alligator probe is not making full contact with the pin being tested.

Last edited by snippits; 02-07-2019 at 03:15 PM.
snippits is offline  
Old 02-07-2019, 03:13 PM
  #13  
Registered User
 
Paul22RE's Avatar
 
Join Date: Feb 2018
Location: NNJ
Posts: 223
Received 20 Likes on 16 Posts
I recently tested those 2 contacts in the picture you posted and it read within specs correctly when door is closed, but did not increase resistance relative to door as it is being opened. Meter just jumped around up and down, and even showed infinity for a second at some points. Is this normal?
Paul22RE is online now  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
WeenieHutJr.
84-85 Trucks & 4Runners
7
05-14-2013 09:33 AM
toyturtle
86-95 Trucks & 4Runners
2
01-16-2012 01:58 PM
pennywize
Pre 84 Trucks
31
10-22-2011 09:51 AM
cal4runner
86-95 Trucks & 4Runners
7
10-22-2009 03:10 PM
Snorkeldepth
86-95 Trucks & 4Runners
23
07-18-2006 03:58 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 22re Failed Smog 3x Worse Gross Polluter After Rebuild. HELP!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: