YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-02-2013, 07:23 AM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
87YotaBomb's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 35
CBrinser RebelDiesel
Transmission Acting Weird - 2002 4Runner

Before anyone suggests it. I've searched. I'm very bad at searching and coming up with the perfect serch criteria. Here's the story.

2002 4Runner

While cruising around 50mph the RPM's are around 1500. I lightly feather the throttle to keep the speed around 50. When I'm coming up from 50mph to 55mph the runner studders 2 times. The revs don't fluctuate at all on the dash. It feels like the runner is defuling very similar to traction control kicking in. As stated though it is only 2 quick blips. Still very noticable but, nothing severe.

Before I throw too may parts at it I would like some input from my family here on YotaTech.

If it's trans related I don't want to push it any further and will start getting my 88 PU on the road.

From what I've gathered it could just need a tune up.

It seems to me that it is the trans only because i've been in and out of 4WD recently and only started after that.

I appreciate all of your responses. Thanks in advance.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
__________________
2002 4Runner Sport
1987 Pickup
87YotaBomb is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-02-2013, 05:34 PM   #2 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
kball's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: SoCal
Posts: 301
shudder under light acceleration while in overdrive is common when the spark plugs are old and the gap has widened. If they are old I'd replace them and the wires first and see if that cures it.
__________________
1996 SR5 4WD Auto
Toytec Ultimate with OME 890's plus 10mm spacer
60028 OME shocks
Treadwright Guard Dogs 265/75 -16
B&M 70268 with Magnefine filter
kball is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:33 AM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
87YotaBomb's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 35
CBrinser RebelDiesel
kball - I'll give that a whirl, I hope it works cause the dang ole plugs and wires add up to $250.

This is very possibly my problem...my idle has been getting rougher.

Just today, I thought keeping it out of O/D was working and now i'm seeing the studder happen out of O/D as well. It almost seems to be worse than the original studder in O/D.
__________________
2002 4Runner Sport
1987 Pickup
87YotaBomb is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:46 AM   #4 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
kball's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: SoCal
Posts: 301
If it's happening out of O/D then it's probably not just a plug/wire issue. And they should not cost anywhere near $250. $50 is more like it. Unless you're talking about having a shop do it.
__________________
1996 SR5 4WD Auto
Toytec Ultimate with OME 890's plus 10mm spacer
60028 OME shocks
Treadwright Guard Dogs 265/75 -16
B&M 70268 with Magnefine filter
kball is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:53 AM   #5 (permalink)
totally a bro
Personal Sales Rating: (2)
Staff
 
vital22re's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: kick yer face
Posts: 7,682
Send a message via AIM to vital22re
check your coolant and your transmission oil. The cooler in the trans is known to leak. Otherwise check the plugs
__________________
92 toyota truck sc'd 3.4, URD 7th injector kit, 2.1 URD pulley, 5spd, 4.30 gears, E locker rear, magna flow cat and muffler, 2 1/2 pipe, isr mod, 1" BL, trail gear sliders, 1.5 bjs front, sway away torsion bars, add a leafs and 2inch lift shackles rear, rancho 5000 265/75/r16 nitto terra grapplers, xrc8 winch in front bumper, rhino lined bed.
RB4R- SA

Quote:
Originally Posted by 92 TOY View Post
you're gonna have so much money, you're gonna have to set it on fire to make room for more
Quote:
Originally Posted by BigBluePile View Post
I NEVER have problems getting my crank off....
.....not sure why so many people have problems.
Forum Rules
TREADLIGHTLY
Possibly end your existance for a dollar?
vital22re is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:53 AM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
2002, 4runner, 50mph, acting, antifreeze, control, shuddering, transmission, tune, weird

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 12:57 PM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2