99 4Runner won't idle - YotaTech Forums


Go Back   >


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

99 4Runner won't idle

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-08-2008, 06:52 PM   #1
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
99 4Runner won't idle

My 99 4runner 3.4L V-6 has 220k on it and has not needed any repairs - yet. Burns NO oil and no leaks. All is original except the MAF sensor, both O sensors and TPS, all replaced within the last two yrs for emissions. This evening, after driving 100 mi roundtrip to work today, I ran in to town and when merging on to highway, tromped on it and got it up to 80 (and near redline). After that it has not idled at all. The only way to start it and keep it running is to have foot on gas. What's up with that?? Looking at linkage while running, the linkage doesn't even try to regulate the idle, it just dies. Help!!
kendog is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 07:34 PM   #2
Registered User
 
ciscojay's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 155
No check engine light? Might wanna start out by looking at all your vacuum lines/PCV.
ciscojay is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 07:43 PM   #3
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
It didn't pop or backfire..... nothing to blow a vacuum hose loose. It just dropped down into passing gear and I wound it out a little. Just blew some carbon out. My guess would have been a sensor. Like I said in earlier post, linkage doesn't even try to keep it idling.
kendog is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 07:53 PM   #4
Registered User
 
ciscojay's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 155
Well if it would've been a sensor you'd most likely throw a code...no unusual sounds, even when you have to add gas to keep it running? Might wanna check your throttle body and IAC valve. The butterfly valve could be sticky.
ciscojay is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 08:10 PM   #5
Registered User
 
07sbock's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Omaha Ne
Posts: 315
Yea that sounds kind of od if it didnt throw a code? un plung the battery and wait a few seconds and put the cable back on. It might re-set the computer and possibly fix it? somthing might have went funky in the computer?
07sbock is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 08:39 PM   #6
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Well I've run my trk so long with the check engine light on that it finally burnt out a few months ago, so it may have thrown a code. I will disconnect battery in the morning and se if that works. Thanks.
kendog is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 08:48 PM   #7
Registered User
 
ciscojay's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 155
lol~! Atleast you are honest about it. Dude you really need to take it to the autostore and see what codes you might be throwing, unless you don't care to maintain your vehicle. Atleast we know not to buy if you put it up for sale on here
ciscojay is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Icentropy's $400 4runner build icentropy 86-95 Trucks & 4Runners 14 10-22-2016 10:24 PM
1993 4Runner stalls at idle Charecter1 86-95 Trucks & 4Runners 9 07-16-2015 07:40 PM
This time, science has gone too far! RobotMoose Off Topic Talk 1 07-07-2015 08:36 AM
4runner stalling in gear... Do this again please Jnkml 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 3 07-06-2015 02:20 PM
93 runner build MTLroadierunner 86-95 Trucks & 4Runners 0 07-06-2015 01:17 PM


Tags
1998, 1999, 34, 4runner, 91, 99, gear, high, iac, idle, idling, maintain, passing, tacoma, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 04:14 AM.


2010 InternetBrands, Inc.