YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-23-2007, 10:34 AM   #1
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 9
97 tacoma wouldn't start after month long sit

Hi guys, i need some advice. I just bought my first tacoma, a 97 2.7. I haven't touched it for a month because i was trying to sell my car. The car is sold now so i go to start my truck yesterday and it turned over and fired immediately, then died. Then it would just turn over and over and occasionaly fire once. I tried this for about a minute of off and on turning this thing over. I should note that i pressed the accelerator a couple times after cranking for 30 seconds, which i know is kind of a no no. The truck has 6 week old gas in it which came from Walmart and there was 1/4 tank. It has been cool here and was humid yesterday. I went and got 2 gallons of new gas and dumped it in. Tried starting it again and it turned over for 10 seconds fired occasionaly. Tried again and it started to fire and barely started and started spewing a little white smoke and maybe a little blue. I got out and the smoke didn't smell like burning oil, more like a varnish smell. Bad gas perhaps? Or condensation made water in the gas? Anyways, has this ever happened to any of you, and what could have happened. I haven't driven this truck much, but it has never given me a problem before. One other question, when i was turning this thing over i was cringing because i knew the cylinders were dry from not running for a while. Does the oil pump create enough pressure when the engine is turning over to get oil into the top end and cylinders. My gut feeling is no. Any help would be appreciated. Thanks,
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
rosscopeeko is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 10:41 AM   #2
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
mastacox's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Fort Worth, TX
Posts: 2,874
Definitely sounds (smells?) like bad gas to me. You should probably siphon out as much of the old stuff as you can and put some nice new stuff in, along with some fuel system cleaner.
__________________
Brian

1998 4Runner SR5
Supercharged, URD'd, Lifted, etc. etc.

2006 VW Jetta TDI- 50mpg highway cruiser
mastacox is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 06:15 PM   #3
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
profuse007's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: TX
Posts: 503
ivent had gas just go bad over a long period of time, couple of yrs even. however, i had two fuel on my 87MKIII turbo bad for lettin it sit there for couple of months.

so fuel pump maybe a consideration
__________________
o0 4Runner, Sequoia Wheels on 265/70/16, Airlift, Denso 4300K, 199mm Brakes

Techstream V5.0 w/ Openport 2.0
profuse007 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 09:37 PM   #4
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
etan's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: home:Oahu,Hawaii School: Fort Collins, CO
Posts: 259
first i dont' think pressing the accelerator will help because the EFI and not carburated. check plugs and wires.
__________________
98runna
lifted and locked.
etan is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 09:44 PM   #5
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
rngrchad's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Currently reside in Ohio
Posts: 858
check plugs, wires.... Check that you are getting spark, maybe the coil is bad....tacoma's have cop's aka coil on plugs. Your fuel injectors may need attention also. Maybe spray a little bit of gas into the throttle body and see what happens but don't be excessive with this as it tends to be bad on dry cylinders.
Good luck.
__________________
2008 Tacoma TRD Access Cab v-6. 97 regular cab tacoma 33x9.5bfg at, 4.10 gears, custom sliders, custom rear bumper, 4xinnovation tube doors, lockright. 1983 SA Axle Frameoff Restore. CB: Connex 3300hp Radio driving a FatBoy Amp doing around 1000watts on AM. Antenna: Monkey Made MM5
-=NO BAMA 08 =-
rngrchad is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2007, 08:27 AM   #6
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 9
Got it going and it's running fine now. After i added 2 gallons of new gas to the 1/4 tank of old fuel it barely started then smoked, then ran fine. I now have a full tank of fuel and it's running fine. I think i might have been bad gas and condensation in the tank. I'm going to change over the plugs and do all the basic maintenance in a few days. Thanks for the help.
rosscopeeko is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2007, 10:11 AM   #7
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Tanto's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Smoky San Diego
Posts: 2,346
Put some of this in your tank if you're going to leave it sit for a while. Run it a couple minutes on a low tank to let it get through to your entire fuel system.

Click the image to open in full size.
__________________
"Prepare for the worst, hope for the best"

2002 Tacoma Doublecab - "TURTLE TACO" Just a bunch of bling on a truck...
Quote:
Originally Posted by deathrunner
Yeah, and my mom's still mad at you.
Tanto is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2007, 10:11 AM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
2002, bad, car, condensation, fuel, long, month, pump, sitting, smoke, start, started, starting, tacoma, white

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94' put in new long block, now it won't start freerider17 86-95 Trucks & 4Runners 4 04-04-2007 11:04 AM
how long to start after rebuild snap-on 86-95 Trucks & 4Runners 15 05-14-2006 07:34 PM
Month long vacation, how to store Runner? sswearin1 General Vehicle Related Topics (Non Year Related) 3 10-26-2005 10:01 AM
2005 tacoma debuts next month calrockx 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 9 01-25-2004 03:56 PM


All times are GMT -8. The time now is 06:30 AM.


2010 InternetBrands, Inc.