97 4runner won't start - YotaTech Forums


Go Back   >


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners
Sponsored by:
Click Here

     
Old 04-19-2016, 08:27 AM
How-Tos on this Topic
 
Last edit by: IB Advertising
See related guides and technical advice from our community experts:

Browse all: Toyota 4Runner 1996-2002: Why Won't My Car Start?
Print Wikipost

97 4runner won't start

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-07-2008, 10:12 AM   #1
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Texas
Posts: 47
97 4runner won't start

Hey guys,

My 4runner this morning wouldn't start, i turn the key and it sounds like it's going to start but then doesn't. All the lights and stereo work but it just wont start. The past couple of days, it's had trouble starting then i would lift up the back seat(drivers side) and press down on the fuel line wires? and it would start immediately. But today nothing. Any ideas?
irunner is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2008, 10:24 AM   #2
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Texas
Posts: 47
I checked my engine oil dipstick and it's pretty much dry, could that be it?
irunner is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2008, 11:34 AM   #3
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Texas
Posts: 47
i moved some wires under the backseat, they're on the side and the connectors are white. Now the car starts, it's a little more rough than it used to be but at least it starts.
irunner is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2008, 01:50 PM   #4
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Valencia, CA
Posts: 386
Not sure, but sounds like the wires are for the fuel pump. Check for loose connections or worn insulation. Don't forget to add some oil.

Paul
SoCalPaul is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2008, 02:53 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 18
yeah you might want to put some oil in it, but I agree with paul the wires could be broken somewhere causing it to not get a good connection. You might want to look at the whole harness from the fuel pump all the way forward before a fire starts or something......
mytyeerinpie is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2008, 05:52 AM   #6
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Location: Texas
Posts: 47
Tried to go to the gym this morning and no go, hmm...
irunner is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 09:02 AM   #7
Registered User
 
Ron Helmuth's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Denver metro area-CO
Posts: 2,174
Wow you got a few things possibly going on.

You describe those connections as white which makes me think corrosion-so clean those up and cover them if possible to prevent a repeat.

Yes- if you have no oil pressure your vehicle will not want to start-that is a good thing to prevent possible damage. My oil filter blew off! once (piece o crap Firestone filter) and sure enough the truck would not start to limp it to the curb. So drain and fill your oil and be sure you get some oil pressure by turning key to acc and then start position but not engaging the starter.

The starter not firing could be as simple as the contacts. This is a common issue with the 3rd gen starter. You can spend a bunch and replace the whole starter but it probably just needs the contacts rebuilt.

Search "starter contacts" here and t4r.org. Rockcrawler sells them or get them at the dealership and get er done. Carry a fire extinguisher with you for awhile so it will not be needed. Some have suggested that failure to fix may lead to a fire....

Best of luck and let's be checking your oil more regularly-you are either dripping it (leaking) or burning it and neither is a good thing if you are not keeping it topped off.

Let us know what ya find out. We are all here to learn. Okay I am.
Ron Helmuth is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Start problems Crazychris1871 86-95 Trucks & 4Runners 15 06-27-2016 10:38 AM
22RE low idle / hard start Sandman 86-95 Trucks & 4Runners 5 07-23-2015 08:15 PM
2005 Toyota Sequoia Electrical Problem aciorba23 99+ Tundra, 00+ Sequoia, 98+ Land Cruiser/LX470 1 06-29-2015 04:18 PM
Replaced KS wire, now she won't start. newzingo 86-95 Trucks & 4Runners 5 06-24-2015 01:50 PM
Help, broke my battery Corey 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 8 06-10-2002 04:23 AM


Tags
1996, 1997, 4runner, 97, fuel, leaking, oil, pump, runner, start, starting, toyota, won, wont, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 07:42 PM.


2010 InternetBrands, Inc.