YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4th gen pickups and 3rd gen 4Runners

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-05-2007, 06:04 AM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
2003 Tacoma with clicking/ticking noise

Well here is my bad news of the year...

My 2003 Tacoma with 81000 has a clicking/ticking noise.

I have it @ a Toyota dealer now & they had both the timing & valve covers off & the noise isn't in those areas.

So I'm not sure what to do, the service guy said I'm looking @ an engine overhaul where they'd have to look at everything while they take it apart.

He said to think about trading it in...

Any thoughts or Ideas?

Joe
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 06:20 AM   #2 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,521
Ticking and clicking doesn't sound llike bottom end noise to me....I'd get a 2nd opinion.
callmej75 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 06:28 AM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
I had a local shop look @ it, they couldn't find it either....
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 06:40 AM   #4 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Tanto's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Smoky San Diego
Posts: 2,346
Self-diagnosis. Seriously.

Where IS the noise coming from?
__________________
"Prepare for the worst, hope for the best"

2002 Tacoma Doublecab - "TURTLE TACO" Just a bunch of bling on a truck...
Quote:
Originally Posted by deathrunner
Yeah, and my mom's still mad at you.
Tanto is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 06:42 AM   #5 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,521
I always used the old method of determining noise....stick a screwdriver up to my ear and place it on the valve covers and move up and down the valve cover. Us rednecks can't afford a stethescope
callmej75 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 06:43 AM   #6 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
04 Rocko Taco's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 4,048
I'm with J. Doesn't sound like bottom end to me, I think it has to be up in the valves somewhere...
take a listen see if you can narrow it down at all. touch your engine, if it makes a click or shink noise you can feel the vibration of that too. Narrow it down...
__________________
-Chris Tread Lightly!

04 Double Cab PreRunner. 3.4 - Auto
84 4Runner 4WD. 22R - 5 spd Lifted, Locked, 33x12.50

Disclaimer:My Photobucket is being revamped. If there are broken links, shoot me a PM. Thanks. ~Chris


Great Toyota Tech
04 Rocko Taco is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 07:27 AM   #7 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
blakjak's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 151
LOL........watch it be an exhaust leak/cracked manifold.

It's probably simple valvetrain. Don't let them take you to the cleaners.
__________________
_______________________
2003 Toyota Tacoma XtraCab
2.7L 4x4 5spd 4.30's Deckplate Mod
blakjak is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 10:50 AM   #8 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
I'll narrow it down a little tonight when I get home.. I really think passenger side front. I'll get under it this weekend & look for the exhaust leak too.
Thnx.
J
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 10:53 AM   #9 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
19RUNNER86's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: boyertown, PA
Posts: 226
ticking won't be in the bottom end. check the valves... triple diag.
__________________
86 4runnin new old engine fr/rr breather mods 32x11.5x15 muddies manual transmission(DEAD)
96 ford pimpscort auto awesome gas mileage(dead)
87 pickup 32's breather tubes(alive and well)(SOLD!)
95 VW GTI on the verge of a trade for a 95 4runner...

Oh i understand your jeep thing...i just dont care.
19RUNNER86 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-05-2007, 11:34 AM   #10 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
marko3xl3's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: San Jose, CA
Posts: 1,725
Send a message via AIM to marko3xl3
It might be the fuel injectors as well. If so, that's normal, sadly.
__________________
:Marko:
Supercharged 98 4Runner SR5 4x4 3.4L
4" Deckplate :: TrueFlow Air Intake System :: Magnaflow 18" Muffler w/ Resonator
XM Satellite Radio (Roady 2)
:: Autometer Boost Gauge :: Color Keyed Spoiler


TOYOTA|moving forward
marko3xl3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-06-2007, 04:42 PM   #11 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
Opened the hood this afternoon, Noise sounds like it is actually "in front" of the engine. It sounds like it is actually in the fan.

Along with this... while on the road today, I got a blinking CEL again, I had this when I was home for xmas. I since taken it to a shop, they replaced the spark plugs & the coil for the 2 & 5 plugs. They didn't know why I had platinum plugs. I thought they came in the truck like that, but I guess I was wrong.

I had the code read again & it was the same plugs. I went & bought replacement wires & installed them. Disconnected the battery & waited so the codes would clear. Reconnected battery & went on ride...

Started out ok, had power... then after a while the CEL started to blink again. Pulled over & it went away again.

Should I pull a plug to see what they put in?
Should I swap the fuel filter?

Any thoughts or ideas?

Thanks!
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-06-2007, 05:18 PM   #12 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
jjrgr21's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Maryland
Posts: 1,523
my 98' ticked for 200,000 miles and ran fine, 20mpg, never burnt oil.
__________________
2003 4WD TRD Tacoma
1986 4Runner
jjrgr21 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-06-2007, 05:29 PM   #13 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
Yeah, I guess I could be hearing the injectors, it seems that the ticking noise is a known feature.

I'm going to pull a plug in the morning to see what they put in & check to make sure they didn't crack the insulation...(from another post).
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-06-2007, 08:10 PM   #14 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Tanto's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Smoky San Diego
Posts: 2,346
Does your truck have a bodylift?
__________________
"Prepare for the worst, hope for the best"

2002 Tacoma Doublecab - "TURTLE TACO" Just a bunch of bling on a truck...
Quote:
Originally Posted by deathrunner
Yeah, and my mom's still mad at you.
Tanto is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-07-2007, 07:32 AM   #15 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
TACOKRAWL's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Memphis. Tennessee
Posts: 79
My truck did the EXACT same thing.
__________________
I LIKE TO ROCK, BUT NOT TO ROLL!!!
YOU HAVE TO LEARN TO "KRAWL" BEFORE YOU CAN "WALK"!!!!

Last edited by TACOKRAWL; 06-30-2008 at 03:16 PM.
TACOKRAWL is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-07-2007, 08:22 AM   #16 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
mt_goat's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Oklahoma State
Posts: 10,665
Quote:
Originally Posted by callmej75 View Post
Us rednecks can't afford a stethescope
This redneck found one at Napa for $12
__________________
93 4X4 ext-cab, auto, SR5, 3.4 V6, supercharged, 2.1" pulley, URD fuel mods, Aquamist WI, IPT valve body mod, dual cases, 4" superlift front, Alcan springs rear, 33 BFG KM2, ARB locked front & rear, 5.29 US Gears, RB 1" Body Lift, TJM T-17, Warn m8000.
mt_goat is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-07-2007, 12:24 PM   #17 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
Nope, No body lift. Gonna take it back to the place that cleared the light & ask them to take another look.

JB

Last edited by Back40Rebel; 01-07-2007 at 01:10 PM.
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-09-2007, 01:56 PM   #18 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
Drove the truck yesterday keeping it @ abou 2100 RPM's & it was ok. Dropped it of today & the mechanic couldn't find anything. he is going to try in when it is cold. argh, I think I need a new mechanic...
__________________
2003 Tacoma Xtra Cab
Extang Tuff Toneau, Line-x, Toyota Bug Deflector
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-13-2007, 06:35 PM   #19 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
**UPDATE**
I have had a few symptoms with my truck that I have been working seperatly, but may have been related.

Issue # 1 was a ticking/clicking noise that has appeared. I took it to a local mechanic, they looked into it & couldn't find the issue.

I then took the truck to a dealer for diagnosis... That proved to be painfull as they said they couldn't find it & that I should consider a rebuild or a replacement engine. With neither of those sounding like fun I decided to keep driving it, tick & all.

Issue #2 appeared while traveling for xmas, while on my trip (about 300 Miles) my check engine light started to blink. I pulled over waited a bit & it went away. I had to do this about 3-4 times & the 4th time the check engine light stayed on.

With a few searches & posts here, I had to codes pulled, & found out what was going on. Now @ this point, the truck was driving great, lots of power no hesitation @ all.

So I took it back to the local mechanic that had it the week before for the tick & they replaced the spark plugs & a coil. Upon driving the truck for the next few days, I felt a lack of power & some hesitation @ times. Thinking this was me losing it I kept tried to pinpoint what the issue was. On another trip, (same 300 miles) there no doubt that I had an issue. I brought the truck back to the same local dealer & let them do that thing they do.

From what they told me they had 2 tech's & the owner on this, they had two different scan tools, they replaced MAF, Fuel Filter. They did a compression test and a propane test. From what he mentioned, it looks like there is a gear on the crank that was off by 15 degress so looking @ the timing marks that were right on, wasn't enough & he had to dig deeper.

It looks like when I had my timing belt changed, as I was told I needed it @ 70K not 90K, the shop didn't tighten something correctly. Sooo, I'm hopefull that this solves Both issues...& I can get out a rental.. a car even. I have asked that the parts be saved for me so I can talk to the timing belt installer about this...I'll have to cool down alot if this turns out to be culprit. Thanks for the help so far, will post after I get the truck back, cross your fingers for me!!
__________________
2003 Tacoma Xtra Cab
Extang Tuff Toneau, Line-x, Toyota Bug Deflector

Last edited by Back40Rebel; 01-13-2007 at 06:38 PM. Reason: Had to fix the formatting...
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-18-2007, 12:39 PM   #20 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 21
Truck is back & it is fixed. Both issues are fixed. Runs like a new truck!
__________________
2003 Tacoma Xtra Cab
Extang Tuff Toneau, Line-x, Toyota Bug Deflector
Back40Rebel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-18-2007, 12:39 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
2003, 2004, 27, 34l, clicking, cover, driving, noise, tacoma, tapping, ticking, timing, toyota, valve, wwwtufftoneaucom

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clicking/ticking When wheel is cut all the way Skrillah 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 10 11-07-2007 10:16 AM
Clicking noise--HELP! GaBowman 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 5 10-27-2004 05:20 AM
Ticking / Clicking sound under acceleration ManyMods 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 12 01-03-2004 05:30 AM
2003 V6 ticking noise oscarz 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 2 11-03-2003 04:00 PM
Clicking noise?? AznSky 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 3 06-30-2003 07:43 AM


All times are GMT -8. The time now is 09:46 PM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2