battery light and brake light on - YotaTech Forums


Go Back   > >


General Electrical & Lighting Related Topics Ask here for electrical, wiring, and lighting info for your rig that could apply to all years

battery light and brake light on

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-03-2008, 04:40 PM   #1
Registered User
Thread Starter
 
spanish-road's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Fairbanks Ak
Posts: 1,209
battery light and brake light on

1991 toyota 4x4 22re

Well my brake light is on and battery light is on at the same time, also the voltage is low. I checked the fuses and this has been going on for a few weeks.
spanish-road is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 04:41 PM   #2
Contributing Member
 
linuxrunner's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Gladstone, Oregon
Posts: 851
check the alternator
linuxrunner is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 04:47 PM   #3
Banned fruitloop
 
4runnerchevy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Santa Cruz
Posts: 124
Alt.

Agreed. That is your Toyota truck telling you your alternator (or wiring to it) is dead. Check that FIRST!
4runnerchevy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 04:50 PM   #4
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Seattle(ish)
Posts: 15
This happened to me on my '95 runner and it turned out i hadn't tightened the alternator bolt so the belt was slipping half the time. Re-tensioned the belt and cranked down on the bolt and no more problems.
VoxMan is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 05:44 PM   #5
Registered User
Thread Starter
 
spanish-road's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Fairbanks Ak
Posts: 1,209
Well I checked it and its on its last leg cause I removed the battery and put in a spare that was new and it did the same thing, also I removed the battery while it was running and it died when it had high beams, brakes, flashers, wipers all on.
spanish-road is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 05:54 PM   #6
Banned fruitloop
 
4runnerchevy's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Santa Cruz
Posts: 124
Battery

Truthfully IT IS your Toyota truck, telling you it IS your alternator. Take it out, or not, and test it ! Just my guess !
4runnerchevy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 06:03 PM   #7
Registered User
 
williemon's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Georgia
Posts: 812
Had same issues on my 90 runner. It has a volt meter as well and showed alt was not putting out, but then a few miles down the road, it started working fine again. Been doing this every day for the past month. I ordered a brush and holder asy. for the alternator from the toyota place and just installed it. The old one was worn out compared to the new. I have not tested it yet because my intake busted all up taking it out. 30 min job has now turned into an intake mod job.
williemon is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 08:06 PM   #8
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Camino, Ca
Posts: 1,159
Its your alternator. While its running tap on it with something and it might start charging again. You can just replace the internal brushes to fix the problem. DON'T BUY A NEW ALT. ESPECIALLY FROM KRAGEN
toytech76 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 11:15 AM   #9
Contributing Member
iTrader: (2)
 
4Crawler's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 10,785
Inexpensive to repair:
http://www.4x4wire.com/toyota/mainte...nator_brushes/

And X2 on repair vs. replace.
4Crawler is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 11:44 AM   #10
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Camino, Ca
Posts: 1,159
I am gonna be starting to sell brushes for alts. $12 + 6 to ship
toytech76 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 01:41 PM   #11
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2
This is a good thread! What about upgrading at the same time? I know that Mr. Alternator and a rewound alternator are not a good way to go, but Alterstart in Texas is selling a 160amp (75amps at idle) with a two year warranty and print out of the bench test for $229. Thoughts?
Noahrob is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2010, 06:35 PM   #12
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 12
Help

Help guys I took alternator out had tested it tested good i put new belts on I tigthen everything good Double check twice and still have problem of brake and battary light on but u rev motor over 4000 rpm lights go out turn off start up again they come back on and do it all over again so can anyone help me out it's driving me crazy any idea would help alot
83toy4x4509 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2010, 08:06 PM   #13
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 12
Any ideas anyone
83toy4x4509 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 04:34 AM   #14
Banned
iTrader: (-1)
 
waskillywabbit's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 0
Alternator is bad or something else is wrong with your charging system.

Ncttora.com/fsm

waskillywabbit is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2010, 04:43 AM   #15
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 12
Had it tested could it still be the altenator thow I have no idea what else it could be thow grrrr
83toy4x4509 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2010, 05:17 PM   #16
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 12
I got a new one and still doing same thing grrrr
83toy4x4509 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2010, 12:11 AM   #17
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 12
Hey buddy, If you replaced your alt with a new one and it is still doing it then it sounds like you need to check your connector that plugs into the back of the alt, Mine did the same thing and i wrote it off as being the alternator, after spending $130 on a new one only to find out it was still there i realized that 1 of the wires that goes into the plug that plugs into the alt had pulled out of the plastic plug itself. It was an easy fix but it happened again later on so i ended up putting the wire back in the plug again but this time i used a few zip ties around the wires going into the plug to keep the wires from getting jar'd around during normal engine operation etc...it hasnt let me down yet. So i suggest trying that, examine the plug real good make sure your connections are not packed with corrosion as well. Hope that helps bud...
YoterMoter is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2010, 04:48 AM   #18
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 12
Thanks I'm going to try that I'm taking the napa crap one out and making them give me a new one and I'm checking wire everything again so hopefull I can find it wish me luck
83toy4x4509 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 05:55 PM   #19
Registered User
 
vanduzerwilliam's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Ventura, California
Posts: 90
I had the same problem with mine, sprayed the plug with electronic cleaner and hit it with a wrench a couple times, and volts came up and works fine now
vanduzerwilliam is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 07:33 PM   #20
Contributing Member
iTrader: (1)
 
James Woods's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Down by the River
Posts: 1,626
Wrenches are for bolts and nuts, hammers are for hitting stuff.

James Woods is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brake lights staying on/stuck fountain 86-95 Trucks & 4Runners 5 12-31-2015 06:08 AM
FS[GreatLakes]: 1991 Toyota Pickup DLX 4x4 5 speed 165k, fresh motor,lifted,clean! S.E. MI $6150 GreatLakesGuy Vehicles - Trailers (Complete) 8 09-04-2015 09:27 AM
Dash lights and interior lights wont work ashersullivan88yota 86-95 Trucks & 4Runners 12 07-28-2015 06:22 PM
22re electrical no spark/ no cel /won't start Sandman 86-95 Trucks & 4Runners 8 07-14-2015 12:36 PM
94 pickup no brake lights plz help Johntom240 General Electrical & Lighting Related Topics 7 07-13-2015 12:18 AM


Tags
1991, 22r, 4runner, 84, 91, alternator, battery, brake, break, idiot, light, pickup, pu, toyota, truck

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 03:44 AM.


2010 InternetBrands, Inc.