YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > General Vehicle Related Topics (Non Year Related)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


General Vehicle Related Topics (Non Year Related) If topic doesn't apply to Toyotas whatsoever, it should be in Off Topic

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-16-2006, 04:52 PM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
FLArunner's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
Cool Turn key.... but engine won't turn over ...sometimes!

Sometimes she starts, and stalls immediately after start-up. Other times, I turn the key and the dashboard lights up, but the engine doesn't crank at all. Usually, when she's cold. Oher times, she's fine. No codes showing up when the computer was hooked up. New timing belt recently. Any help is appreciated. A mechanic, I ain't. But if I follow the Hanes manual, I can do most jobs.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
FLArunner is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 05:14 PM   #2 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
rdharper's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Morgan Hill, Ca
Posts: 1,066
Quote:
Originally Posted by FLArunner View Post
Sometimes she starts, and stalls immediately after start-up. Other times, I turn the key and the dashboard lights up, but the engine doesn't crank at all. Usually, when she's cold. Oher times, she's fine. No codes showing up when the computer was hooked up. New timing belt recently. Any help is appreciated. A mechanic, I ain't. But if I follow the Hanes manual, I can do most jobs.
Bad contact somewhere. Can be mechanical or electrical. Ignition switch, starter relay, ring gear with a bad tooth or two.

If you hear nothing when it does not start, meaning no cranking, and no click (the starter relay), then it may be the ignition switch or the starter relay. If you hear a click, but no cranking, I'd suspect the starter motor, assuming the battery is ok.
__________________
Richard

"Science by consensus... is not Science." Richard Harper -1988

'94 Toyota 4Runner V6 3L 158K miles 14mpg
'85 Toyota 22rec 4WD SR5 LB PU 208K miles 18mpg
'08 Honda Ridgeline RT 4.8K miles 16mpg
'06 Honda Rincon ATV 410miles/65hrs 22 mpg
rdharper is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 05:23 PM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
FLArunner's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
Thumbs up Thanks, Rich.

I tested the batt., and it was good. Turn the key, and no clicking or turn-over whatsoever. I'll look further into your suggestions - thanks for your help.
FLArunner is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2006, 06:22 PM   #4 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Columbus, Ohio
Posts: 5
FLArunner, I actually just had the same issue with mine.
I changed the batt and all of that and ended up having to change the starter.
I got it back from the shop a few hours ago and it seems as though I'm still having issues....

Now the engine seems like it is about to stahl and I need to gas it so that it doesn't. Also, the exhaust is kicking out some smoke and is more odoriforus than normal

Any suggestions from anyone?
lowmaintenance is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2006, 06:47 PM   #5 (permalink)
lee
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Dec 2003
Location: boston, ma
Posts: 6,729
Send a message via AIM to lee
i am having this issue, but it always eventually turns over. only hasnt started up twice, and both of those times it started on the 3rd try

im gonna put in a new starter, though its likely the contacts
lee is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2006, 06:50 PM   #6 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Columbus, Ohio
Posts: 5
My problems started right after replacing the timing belt/ waterpump. Just like you lee, it would eventually turn over after a few tries but then one day...she only gave me a click, nothing else.
lowmaintenance is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2006, 07:08 PM   #7 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
fireteacher's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Oahu, Hawaii
Posts: 1,718
start cheaply with the starter contacts. no real need to buy a new one, i made that mistake. search around the forum, there is a write up somewhere.

heres a good write up for it
http://www.4x4wire.com/toyota/maintenance/starter/
__________________
Shaun

99 limited 4runner 3.4L
MODS: TJM-17/Sonoran shackle hangers/driving lights - DIFF Breather - Sliders - Cobra 19 ULTRA III cb and 3ft. Wilson ant - 265/75/16 Definity Dakota A/T - "SATOSHI MOD" - All Weather Mats - Locker Mod - Fog Light Mod - Vortex Classic Muffler

My profile http://yotatech.com/showthread.php?t=96117
fireteacher is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 10:01 AM   #8 (permalink)
kev
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
kev's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: michigan
Posts: 92
connections between batt. and starter (check for loose / corroded wires) Also check Batt. ground. Kev
kev is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 09:42 AM   #9 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Island4Runner's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Vancouver Island, B.C.
Posts: 1
im having this problem too...got power but it wont turn at all.
Island4Runner is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 11:00 AM   #10 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
ETRNL's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Clackamas, OR
Posts: 460
ETRNL
wow i thought i was the only one having this problem... everytime i turn my key though i hear a click, so i know it is the starter contacts. i already have new ones just waiting on time to tear it down.. local alt/starter shop had the contacts for $5 a set so $10 dollars and she will start everytime again!
__________________
2001 4Runner LTD, ISR/deckplate/ECT mod, 90w/130w Hella headlights, 12g headlight wire harness, Satoshi, Hood Emblem, fog light mod, constant power mod, big 3 mod, NO DRLs, Remote start with ~1 mile range, Toytech OMERun-3 3" lift, 285/75/16 Toyo ATs. True Flow air filter, Aux reverse lights

my favorite video
ETRNL is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2010, 05:27 AM   #11 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Hoopster's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: kentucky
Posts: 250
My 4runner has just developed a similar problem. It has a fairly new battery and I also tried cleaning the terminals and chassis ground.

I don't think I'm getting a click when turning the key (I'll have to check when I get home) although the dash lights do light up.
It will eventually start but sometimes requires quite a few tries.

Does this sound like a starter relay or starter contacts?

Last edited by Hoopster; 08-23-2010 at 05:40 AM.
Hoopster is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2010, 08:53 AM   #12 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (2)
 
4Crawler's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 10,740
Easy way to check out what the problem may be:
- http://www.4crawler.com/4x4/CheapTri...shtml#EasyTest
__________________
1985 Toyota 4Runner SR-5, 22REC engine, dual t-cases, 4.88 gears, dual ARBs, 33x10.50 BFGs or 35x12.50 MTRs
r.c.brown@ieee.org
TruckEditor@tlca.org
Project: 4Crawler
4Crawler OffRoad - YotaTech discount code
Gettin'Off 4WD Club
4Crawler is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2010, 09:08 AM   #13 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Hoopster's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: kentucky
Posts: 250
Quote:
Originally Posted by 4Crawler View Post
Easy way to check out what the problem may be:
- http://www.4crawler.com/4x4/CheapTri...shtml#EasyTest
Thanks for the link. I think I ran across it early and it seems to be one of the better places to start. I guess I'll get out the multimeter and start digging around this evening.
Hoopster is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 05:45 PM   #14 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (1)
 
Join Date: Feb 2012
Location: Maryland
Posts: 35
I know this thread is way old, but it is one of the first ones that comes up when searching for answers to this issue. I had the same thing, once in a while it would turn over, i thought it was the battery. Jump started no problem. lights worked, and i had the starter click, but no turn over. I thought for sure it was a starter issue, but just to be safe i cleaned the wires first that connect to the battery terminals. Amazingly, just a little bit of crud that has built up was the issue. A little bit of sandpaper and i am back to immediate crank and start. Start there before tackleing more expensive/difficult issues.
Rhyno is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 09:33 AM   #15 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1
wow same problem for me,too. cleaned battery terminal 4 runner started fine for a couple of days. Just went to start and nothing. I get the lights and the clicks, what's going on?
sunshine is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 09:39 AM   #16 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (2)
 
4Crawler's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 10,740
Quote:
Originally Posted by sunshine View Post
wow same problem for me,too. cleaned battery terminal 4 runner started fine for a couple of days. Just went to start and nothing. I get the lights and the clicks, what's going on?
Could be the starter solenoid contacts or starter relay (if you have one). Easy test to find out which:
- http://www.4crawler.com/4x4/CheapTri...shtml#EasyTest
__________________
1985 Toyota 4Runner SR-5, 22REC engine, dual t-cases, 4.88 gears, dual ARBs, 33x10.50 BFGs or 35x12.50 MTRs
r.c.brown@ieee.org
TruckEditor@tlca.org
Project: 4Crawler
4Crawler OffRoad - YotaTech discount code
Gettin'Off 4WD Club
4Crawler is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 09:39 AM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
4runner, 93, clicking, engine, ignition, imediately, key, motor, small, start, times, toyota, turn, turning, turns

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
turn key once wont try to start try secound time it will marke 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 3 02-12-2006 07:03 AM
key or ignittion problem..cant tell which.. but cant turn key sabre Maintenance & Repair Archives 3 06-27-2005 11:28 AM
If I turn my key and i hear a click and no engine turning????? don_davi 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 14 02-07-2004 07:13 AM
Turn key --> click! Turn key again vroom!! My99 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 34 11-16-2003 09:24 AM


All times are GMT -8. The time now is 03:08 PM.


2010 InternetBrands, Inc.