my '94 4runner running rough - YotaTech Forums
YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > Newbie Tech Section
Search


Newbie Tech Section Often asked technical questions can be asked here

my '94 4runner running rough

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-04-2008, 11:20 PM   #1
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 43
my '94 4runner running rough

hello all you toyota techs out there!!!!!!! Got myself a brain buster here. My 3.slow at 90K al of the sudden got a little shake at idle,not much noticable at cold start but as the rpms drop, it shakes moderately in idle but when i start to open the throtle it starts to shake more to a mifire condition and at 2000 rpms it all smooth. Checked all the standard things all seem to check ok. Have a fuel air guage and during that idle to 2k rpms guage reads lean, no codes on ecm. tomorow will chek pcv hose and valve and will do a compressin test. Plugs tips look white which definetly steers me to a lean condtion. But why? Vacuum leak!!! where, cant see one or maye some one knows of common areas to look ?. Help !!!!!!

Last edited by Zinek; 12-05-2008 at 06:41 AM.
Zinek is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2008, 04:29 PM   #2
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
abecedarian's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Temecula Valley, CA
Posts: 12,706
a vacuum leak could cause what you experience. also, the coolant temp sensor can, as well as a faulty/maladjusted throttle position sensor.
__________________
Proud member of Yotatech's 12000+ post club.

abecedarian is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2008, 07:30 AM   #3
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 43
Ok, did a compression test and am getting 160 dead even on every cylinder, what i did was use a fuel injection cleaner, added to a 3/4 tank of gas and ran it till tank was empty, major improvement, almost perfect. I also forgot to mention another condition that is happening during cold starts thats been going on for a while now. When i start it in the morning and start driving, I watch the temp guage. When it gets to about a 1/4 the truck kind of stumbles when i give it gas, then i give it more gas and the truck picks up fine and then it seems to run ok.
Zinek is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
1998, 30, 4runner, 91, 96, codes, common, forerunner, idle, idles, leaks, rough, ruff, running, shakes, startup, vacuum

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 04:54 AM.


2010 InternetBrands, Inc.