YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 86-95 Trucks & 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-04-2006, 06:48 AM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
jake the ssnake's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Fort Dodge, Iowa
Posts: 8
Starting problems,1992 truck

Lately (twice in the last month) my truck won't start.When I turn the key nothing happens even if I push the clutch bypass.It sounds like there is a humming/buzzing coming from the glovebox area.If I leave it alone for 15 mins it will start right back up and won't have any problems for a while.Is there a relay in that area that could be causing this?Thanks, Jake
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
__________________
2000 SS A4,tci 3800,tnt,bogarts,and all the bolt ons
1997 s10 zq8 2000 ls1 t56 swap underway
1992 toyota ext cab, 3.0, 5 speed 4inch lift, bfg 33's
jake the ssnake is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 10:18 AM   #2 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
AH64ID's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Idaho
Posts: 4,653
Send a message via MSN to AH64ID
Mine was doing this also. I think the solenoid on the starter is bad. I pulled my starter and had it rebuilt, I guess I will see when I get home next month and reinstall it. The sound you hear under the dash is the relay sending power to the starter solenoid. I was going to test it and made sure the starter was the problem, but wouldnt you know the 3 days before I pulled it it worked great. I had been having the problem for about 6 weeks when I pulled it. Somtimes it would go days where every start took 5 minutes, then days where it was fine.
__________________
-John
'05 Dodge 3500 SRW 4x4 SLT 5.9 Cummins QC LB NV5600
2003 SR5 4Runner, V6 4WD. 1" cornfed lift
Previous Toyota's '92 Red Truck NALA

Speed doesn't kill, its the sudden stop that hurts.
AH64ID is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 10:26 AM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
rentedmule's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Edmonton AB
Posts: 330
When my starter went a few months ago I would only hear a faint tick when I turned the key, no noise from the glove box. I'd have to turn the key 6-10 times before it would catch and start normally. Mine definately was the solenoid on the starter, it worked perfect after a rebuild. Good luck
__________________
'93 4runner, 3.0, 31x10.5's, OME900's.
'84 Xtracab, 22R, flareside, 6" lift, 33x12.5's

'03 Sonoma 2wd, supercharged 4.3L@9psi
'81 Turbo Trans Am, WS6, 301V8@9psi
rentedmule is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 10:39 AM   #4 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Snorkeldepth's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Orange County, California
Posts: 585
Seek and ye shall find . . . .

http://www.4crawler.com/4x4/CheapTri...OnlineOrdering

(scroll to the top of the page)
__________________
1990 SR5 V6 Standard Cab Short Bed 4X4 5 Speed
Snorkeldepth is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 10:57 AM   #5 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
kyle_22r's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Lacey, WA
Posts: 3,981
i've had a wierd problem for a few months, occasionally my starter won't even click when i turn the key, and sometimes it gives a few halfassed cranks and cuts out, or cranks slowly and sputters to life. almost sounds like the starter motor is wearing out, but other times it works fine?
__________________
1998 tacoma, 3RZ-FE, 5 speed, 30x9.5R15 M/Ts

past toys:
1984 4x2
1979 4x4
1991 4x4
kyle_22r is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 11:09 AM   #6 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
AH64ID's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Idaho
Posts: 4,653
Send a message via MSN to AH64ID
Quote:
Originally Posted by Snorkeldepth
Seek and ye shall find . . . .

http://www.4crawler.com/4x4/CheapTri...OnlineOrdering

(scroll to the top of the page)

That implies you are hearing a click. I had that about a year ago and had the motor rebuilt. Guess something else has gone out now.
__________________
-John
'05 Dodge 3500 SRW 4x4 SLT 5.9 Cummins QC LB NV5600
2003 SR5 4Runner, V6 4WD. 1" cornfed lift
Previous Toyota's '92 Red Truck NALA

Speed doesn't kill, its the sudden stop that hurts.
AH64ID is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-04-2006, 11:28 AM   #7 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
Snorkeldepth's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Orange County, California
Posts: 585
Hmmm . . . . I bought a new starter before I read about the cheap fix. Now I have a new starter sitting in my garage for when the cheap fix doesn't work. It also might be handy to have along on an extended Baja trip. Good luck.
__________________
1990 SR5 V6 Standard Cab Short Bed 4X4 5 Speed
Snorkeldepth is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-07-2006, 03:36 PM   #8 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
jake the ssnake's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Fort Dodge, Iowa
Posts: 8
UPDATE......ordered starter contacts then decided to have my starter tested while it was out.Before pulling the starter I checked the two wires connected to the starter and got 12.5v from the battery and 0-4.8 from the ignition.I had the starter tested when I went to pick up the new wires and it was good.So I just replaced the main ground and the cable from the batt to starter and I'm good to go.
__________________
2000 SS A4,tci 3800,tnt,bogarts,and all the bolt ons
1997 s10 zq8 2000 ls1 t56 swap underway
1992 toyota ext cab, 3.0, 5 speed 4inch lift, bfg 33's
jake the ssnake is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-07-2006, 04:10 PM   #9 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
AH64ID's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Idaho
Posts: 4,653
Send a message via MSN to AH64ID
i guess i need to check that on mine as well
__________________
-John
'05 Dodge 3500 SRW 4x4 SLT 5.9 Cummins QC LB NV5600
2003 SR5 4Runner, V6 4WD. 1" cornfed lift
Previous Toyota's '92 Red Truck NALA

Speed doesn't kill, its the sudden stop that hurts.
AH64ID is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-07-2006, 04:33 PM   #10 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
87rustbucket's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Ludlow MA
Posts: 453
Send a message via AIM to 87rustbucket
i think i mentioned the cables earlier to you^
__________________
It may be old and rusted.....but its definately fun!!!
When the going gets tough, the tough get duct-tape!
Kevin...
87rustbucket is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-07-2006, 05:33 PM   #11 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
jake the ssnake's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Fort Dodge, Iowa
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by 4x4nala
i guess i need to check that on mine as well
For the price (about $15) its well worth it.Mine looked like they were stock.With 14 yrs and 180000 HARD miles I guess it was well past due.
__________________
2000 SS A4,tci 3800,tnt,bogarts,and all the bolt ons
1997 s10 zq8 2000 ls1 t56 swap underway
1992 toyota ext cab, 3.0, 5 speed 4inch lift, bfg 33's
jake the ssnake is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 04-07-2006, 05:33 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
1992, check, engine, fuel, gasoline, lack, ls1, post, problem, problems, solenoid, start, starter, starting, toyota, truck, v6

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1992 yota 4wd 4cyl problems i need some advice dougm395 86-95 Trucks & 4Runners 6 01-22-2008 08:05 AM
1992 3.0 starting troubles cweich 86-95 Trucks & 4Runners 4 08-31-2007 05:20 AM
1992 pickup problems?? jigjew 86-95 Trucks & 4Runners 4 05-08-2007 01:42 AM
1992 4x4 problems... 4Runner1988 86-95 Trucks & 4Runners 6 04-11-2007 12:59 PM
1992 toyota 4wd after rebuild problems dougm395 86-95 Trucks & 4Runners 4 10-18-2006 12:17 PM


All times are GMT -8. The time now is 05:40 AM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2