YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 86-95 Trucks & 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-20-2007, 07:59 PM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
az4x4runner's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Yavapai County, Arizona
Posts: 1,517
Question Engine Trouble Code (14)

I jumpered my diagnostic terminals today and my check engine light flashed a two-digit code 14 (x..xxxx).

Code 14: IGNITION SIGNAL--NO "IGF" SIGNAL TO ECU

From what I understand there is a lack of Ignition Feedback to the ECU.

Does anybody know what might cause this or how to diagnose what may be causing it?

Thanks,
Bryan
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!
__________________
1995 4Runner 4x4 - Hi-Trac IFS - 3VZE - A340H - 4.88s
31x10.50x15 BFGoodrich M/T KM2 - Aisin Manual Hubs - Extended Diff. Breathers - Extremely Low Profile Bumpstops - WabFab Sway-Bar Disconnects - Downey IFS Truss - Downey HD Coils - Arizona Pinstriping!

az4x4runner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-21-2007, 04:51 PM   #2 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
az4x4runner's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Yavapai County, Arizona
Posts: 1,517


ah well, I figure.. hey, the thing always starts and doesn't stop 'til I want it to... can't be too bad, eh?
__________________
1995 4Runner 4x4 - Hi-Trac IFS - 3VZE - A340H - 4.88s
31x10.50x15 BFGoodrich M/T KM2 - Aisin Manual Hubs - Extended Diff. Breathers - Extremely Low Profile Bumpstops - WabFab Sway-Bar Disconnects - Downey IFS Truss - Downey HD Coils - Arizona Pinstriping!

az4x4runner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-22-2007, 10:16 AM   #3 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
881stGenRunner's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Home - Newnan, GA School - Kennesaw, GA
Posts: 2,506
Brandon Rutledge getbent2nite
Send a message via Skype™ to 881stGenRunner
bump, i need help with this too...
__________________
-Brandon
1988 4Runner SR5 4x4 V6 5 Speed Swap (R150F) 242k mi (blown)~SDORI 1.5" BJ Spacers~Downey 26MM TBs~63" Chevy Springs~Downey Shackles~ES3000s~Motive Gear 5.29s~Rear Detroit~Front Lock-Rite~Yakima Load Warrior~35x12.5 BFG A/T KOs~Cragar 15x8 Streetlocks~Cobra 18 WXSTII~Marlin Crawler Rear~Addicted Offroad Front Bumper~4X Innovations Sliders~Smittybilt XRC8~Optima Yellow Top~SS IFS Truss.
My 4Runner and Other Stuff
881stGenRunner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-30-2007, 03:12 PM   #4 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
881stGenRunner's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Home - Newnan, GA School - Kennesaw, GA
Posts: 2,506
Brandon Rutledge getbent2nite
Send a message via Skype™ to 881stGenRunner
__________________
-Brandon
1988 4Runner SR5 4x4 V6 5 Speed Swap (R150F) 242k mi (blown)~SDORI 1.5" BJ Spacers~Downey 26MM TBs~63" Chevy Springs~Downey Shackles~ES3000s~Motive Gear 5.29s~Rear Detroit~Front Lock-Rite~Yakima Load Warrior~35x12.5 BFG A/T KOs~Cragar 15x8 Streetlocks~Cobra 18 WXSTII~Marlin Crawler Rear~Addicted Offroad Front Bumper~4X Innovations Sliders~Smittybilt XRC8~Optima Yellow Top~SS IFS Truss.
My 4Runner and Other Stuff
881stGenRunner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-30-2007, 03:58 PM   #5 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
MudHippy's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,497
You may need to replace your ignitor coil.

See page EG2-195 from the FSM troubleshoot section here. It tells you step-by-step how to determine exactly where the problem is using a voltmeter.
__________________
We're sorry, theYOTATECH member you have reached is temporarily out of order or is no longer in service. Please feel free to ask our many other highly informed members about your problem. Or try using the search feature to find the appropriate information by yourself, and solve the issue on your own. Thank you for choosingYOTATECH. Good bye.

I'm Cuckoo For YOTA Trucks!
MudHippy is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-30-2007, 06:34 PM   #6 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Targetnut's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Manassas, VA
Posts: 554
IGF (I Got Fire) is the ignition comfirmation signal from the igniter to the ECM

If the IGF signal is lost for 6 ignition firing events (3 revolutions)The ECM shuts off the injectors.

My suggestion would be to clear the codes, then drive around and see if they come back.
__________________
Targetnut

don't talk about it, just do it!

Precision Import Service

'93 2WD 22RE, Ported w/os valves, custom intake manifold, crane cam,Megasquirt, 295cc injctrs, Supra fuel pump, adj fuel pres reg, 70mm throttle, LCE header, V6 Taco cat, 14lb flywheel, Kevlar clutch, W58 and short shifter, 4.10 gears w/Truetrac, drop spindles and blocks, 245/50-16 Yokos on 16x8 wheels, 4WD fenders, bumper, and valence, skinned tailgate
Targetnut is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 11-30-2007, 07:20 PM   #7 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
thook's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: NW Ark on wooded ten acres...Ozarks at large!
Posts: 8,322
Quote:
Originally Posted by MudHippy View Post
You may need to replace your ignitor coil.

See page EG2-195 from the FSM troubleshoot section here. It tells you step-by-step how to determine exactly where the problem is using a voltmeter.
This I have recently found to be a neat method to have under the toolbelt. It's like taking an accupuncture reading on the system. "Pin pointing" the problem.
__________________
Matthew

Context is everything....
Quote:
Originally Posted by abecedarian View Post
freckles, shmeckles... that was your acne reflecting on my pearlescent skin.
My favorite method of troubleshooting..... :D
Quote:
Originally Posted by HighLux View Post
Oh...that was me thinking...then stopping mid sentence...then some more babbling and such. LOL
thook is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-25-2009, 04:20 PM   #8 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
im getting the same code. i have a 95 4runner 3vze. it sat for a long tiime after headgaskets went out twice. just put a new motor in it and its running like a turd. poor throttle response and barely makes it up a small hill. 14 is the only code im getting, can anyone make any suggestions. also how would i clear the codes?
dj darkfader is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-25-2009, 04:33 PM   #9 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
toyota4x4907's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: middle of no where Alaska
Posts: 4,283
Send a message via MSN to toyota4x4907
Did you replace the ignition coil(s)? To clear codes either pull the EFI fuse or disconnect the battery for like 30 seconds.
__________________
2000 Tundra Ex-cab| 2UZ-FE| 140K miles| SR5 TRD|2" front spacers|315/75R16 Cooper STTs with 1.25" wheel spacers| 2.5" exhaust| Custom armor | bobbed frame| custom flat bed| Dedicated off-roader in the works.
'95 4runner|22re|5spd|157K miles| 2" BL| 33x12.5 m/t |anti-sway bars removed f/r| Warn manual hubs| PaceSetter header| 2.25" exhaust| Custom front bumper, 4xInno sliders|Rebuilt engine| Sold
'88 4runner|22re|5spd|206K miles|Sold
'93 single cab|22re|5spd|150K miles|Sold
toyota4x4907 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-26-2009, 08:39 PM   #10 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
CC_yota's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: ATX/ Waco
Posts: 375
Send a message via Yahoo to CC_yota
I'm encountering the same problem after my 4Runner sat for a couple months while I was doing some head work.

The thing that seems weird is that the code doesn't show up at start up. It only happens after I driven probably 100 ft. From what I've read the ingiter isn't a piece that is prone to intermittent failure. Once it's done it's done.

I messed around with mine a little today. I checked the distributor which was well within spec, I also checked for voltage at the ECM from the igniter. Now, I know to check the IGF signal a lab scope is needed but, it's not something I have readily available so I used my DVOM. I got a reading of approx .5V which I assume is a reference signal. And, I got .86V from the IGT wire. Seems to me the igniter is working.

Could it possibly be the distibutor?

I don't think it's the coil as it's only a couple years old, but I'm gonna test it in the morning and see what I find.
__________________
95 4Runner- 3vze- A/T- 4.88's

Currently
LC Coils
BJ Spacers
SAW T-Bars
32x11.50 BFG A/T's
15x8 black Rockcrawlers
Marlin Crawler rear bumper
CC_yota is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-27-2009, 09:05 PM   #11 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
CC_yota's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: ATX/ Waco
Posts: 375
Send a message via Yahoo to CC_yota
Turns out is was the coil
__________________
95 4Runner- 3vze- A/T- 4.88's

Currently
LC Coils
BJ Spacers
SAW T-Bars
32x11.50 BFG A/T's
15x8 black Rockcrawlers
Marlin Crawler rear bumper
CC_yota is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 06-24-2011, 01:45 PM   #12 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
drkblu4runner's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north cali
Posts: 227
im getting code 14 now. and one have any experience with the code? no misfire. maybe lack of power tho.... could it be the coil?
__________________
my other car is a gas guzzler too

1997 4runner 3rzfe 5speed
2.5 suspension, 2in BL
35x12.5x15 mtr
5.29s
rear Detroit Trutrac
tundra brakes
drkblu4runner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 06-24-2011, 02:07 PM   #13 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
drkblu4runner's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north cali
Posts: 227
distributor and coil test correct from meter
__________________
my other car is a gas guzzler too

1997 4runner 3rzfe 5speed
2.5 suspension, 2in BL
35x12.5x15 mtr
5.29s
rear Detroit Trutrac
tundra brakes
drkblu4runner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 06-24-2011, 02:23 PM   #14 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
1styota4X4's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Dallas Texas
Posts: 626
had a similar problem on my buddies runner and we are still trying to track the gremlin. Tested everything under the sun at the ECU and the part...took forever. My last guess is the little resistor in the silver box on the passenger fenderwell have not tested couldnt find a test for it. Gonna try replacing it once im out by his house and see if it makes any difference.
__________________
1987 Corolla GTS daily/drift toy

1985 lifted locked dual cases Marlin crawler tube bumpers and sliders, hi-steer with ram assist, sitting in garage 5:29 arbs frt and rear, 35"km2s, dirty 30 frt axles & New trail gear 4in lift.

1985 4runner 4x4 Sold
1983 Hilux 4X4 Sold
1995 4runner 4x4 Sold
1styota4X4 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 06-24-2011, 03:02 PM   #15 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
drkblu4runner's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north cali
Posts: 227
Lightbulb

think the box your talking about is the igniter and ther is a circut board in there.
i have replaced the igniter and coil b4 with one brom a junk yard... it fixed my last misfire, has been running good for a year now but still has this code that only comes up after a bit of driving
__________________
my other car is a gas guzzler too

1997 4runner 3rzfe 5speed
2.5 suspension, 2in BL
35x12.5x15 mtr
5.29s
rear Detroit Trutrac
tundra brakes
drkblu4runner is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-24-2011, 03:00 PM   #16 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
1988 4Runner 127's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1
My 88 4runner will run for a few sec then die. it will idle fine for those few sec. The only code im getting is 14. I am lost.
1988 4Runner 127 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 09-29-2011, 01:29 PM   #17 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
TRDevelopment's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ
Posts: 152
Im bringing this back from the dead! Im having the same problem with my 88 4runner (3vze) that I just rebuilt the motor on. With an external source of fuel (brake cleaner to the throttle body) it will start. But it does not start by itself, the injectors are not triggering. I verified this using a niod light. Can anybody give me any pointers.
TRDevelopment is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 09-29-2011, 01:29 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
14, 1997, 22re, 25, 26, 4runner, breeze, check, code, d16z6, engine, igf, obd, toyota, trouble

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trouble code 25 - Please help beaker 86-95 Trucks & 4Runners 6 05-14-2008 05:32 AM
trouble code 0120 belcape 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 0 10-05-2004 05:17 PM
Engine Stall and Trouble Code 1300 jwahaus 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 9 09-01-2004 04:58 PM
Trouble code help 98TacomaSR5 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 1 08-07-2004 09:31 AM
2nd Gen, engine light trouble code 25 & 26 Rays94runner 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 4 04-19-2004 02:32 PM


All times are GMT -8. The time now is 12:03 AM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2