Cruise Control Not Working-1995 4Runner - YotaTech Forums


Go Back   >


86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

Cruise Control Not Working-1995 4Runner

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-09-2008, 07:02 AM   #1
Registered User
Thread Starter
 
GorgeRunner's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: The Gorge
Posts: 243
Cruise Control Not Working-1995 4Runner

The cruise control on my 1995 4Runner does not work. The dash light comes on but nothing else happens.
Never had cruise control before, any suggestions where I should start trying to solve this problem?
Thanks
GorgeRunner is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 07:18 AM   #2
Contributing Member
iTrader: (2)
 
4Crawler's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 10,785
The Factory Service Manual will have a fill section on troubleshooting the cruise control unit. What sort of engine and transmission in the 4Runner? One thing to check is the servo unit under the hood. If it is vacuum operated, make sure there is a vacuum line hooked to it and that there is vacuum present with the engine running. If a manual transmission, check that the clutch switch is adjusted properly.
4Crawler is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 07:56 AM   #3
Contributing Member
 
eric-the-red's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Port Coquitlam, BC
Posts: 2,593
GorgeRunner, if you want a copy of an FSM for a 95 4Runner PM me an email address.
eric-the-red is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 11:17 AM   #4
Registered User
Thread Starter
 
GorgeRunner's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: The Gorge
Posts: 243
Thanks for the tips. It is an automatic, so I'll check that servo unit first. I have a Chiltons manual, it has the diagnostic codes, but I was hoping this might be common issue with a well known fix.
The 4Runner is a bit of a project vehicle and I'm down to the pesky little things like the cruise control, rear window, etc.
GorgeRunner is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 10:20 PM   #5
Registered User
 
justjay's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
Please help! I have a "94 4Runner with a "95 V6. Manual Trans. The cruise control light on the dash comes on when I turn the system on, but when I try to set the speed, the green "CRUISE" light on the dash flashes and wont set a speed. Is this a module failure? I dont have a lot of money and was hoping to fix this myself if I can. Thank you in advance for any suggestions!
justjay is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 10:38 PM   #6
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: San Francisco East Bay
Posts: 4,777
What do you think the "Cruise" light flashing means?
http://personal.utulsa.edu/~nathan-b...10cruiseco.pdf
scope103 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 11:33 PM   #7
Registered User
 
justjay's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by scope103 View Post
What do you think the "Cruise" light flashing means?
http://personal.utulsa.edu/~nathan-b...10cruiseco.pdf
The flashing is most likely a trouble code, but since I was driving on the freeway I didnt want to take my eyes off the road long enough to count and time/space the flashes.
7/1/2014 Update- Drove the truck to the shop for other unrelated repair this morning (suspension) and tried the cruise control and it works just fine now. Shop found no stored trouble codes and no electrical issues anywhere other than 1 marker light out. I had found a list of trouble codes online and bookmarked the page to post here, but my laptop dropped the page! If anyone finds the page I would be grateful to find it again so I can print them out for future use!
justjay is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2014, 05:34 AM   #8
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: San Francisco East Bay
Posts: 4,777
Quote:
Originally Posted by scope103 View Post
What do you think the "Cruise" light flashing means?
http://personal.utulsa.edu/~nathan-b...10cruiseco.pdf
Quote:
Originally Posted by justjay View Post
...! If anyone finds the page I would be grateful to find it again so I can print them out for future use!
(Why do I even bother ...)
scope103 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2014, 06:48 AM   #9
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,288
It's okay Scope... some people don't pay enough attention sometime..

justjay, people care to help strangers on these forums, you need to read everyone's post so they aren't wasting their time repeating themselves.

The FSM is very thorough in the cruise control dpt. You should find your answer there. If there is something you don't understand, write it here! Good luck.
Gevo is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2014, 03:00 PM   #10
Registered User
 
justjay's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
**Scope103- Sorry I missed your hint. Sure am hoping it wasn't sarcasm- I sure dont need to feel any more stupid than I already do. There are several links here I cant open. Not sure why, just get error messages. I was hoping for help, not (Why do I even bother...)
**Gevo- I do pay attention, but since I couldn't access anything before GorgeRunner's post, nor open any links I was hoping for a straight answer. There were several things I dont understand, but now thanks to these two replies, I just feel like a dumb blonde. Since I cant seem to keep up with you, I'll step out. Sorry I bothered you.
justjay is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2014, 04:01 PM   #11
Super Moderator
Staff
 
rworegon's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Columbia River Gorge, Oregon...east side
Posts: 5,123
justjay, try opening the link in post #6 above and then look on page BE-61. Can you use the steps shown to get the code to reappear via the blinking cruise light?
rworegon is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2014, 04:50 PM   #12
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: San Francisco East Bay
Posts: 4,777
Quote:
Originally Posted by justjay View Post
**Scope103- Sorry I missed your hint. ...
Okay, don't get too broke up about it. Don't forget that, for the most part, we're all mostly anonymous.

If you've got trouble opening links, say that. If you can't find a referenced page, then say that.

We're all trying to help (and you will be too, soon enough).
scope103 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Icentropy's $400 4runner build icentropy 86-95 Trucks & 4Runners 13 06-13-2016 09:12 AM
FS[SouthEast]: Mercury Villager Fan & DCC Fan Controller coryc85 Misc Stuff (Vehicle Related) 6 09-09-2015 06:24 AM
1993 4Runner stalls at idle Charecter1 86-95 Trucks & 4Runners 9 07-16-2015 06:40 PM
2001 Truck slamming into D and R! HELP PLEASE! mengquis 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 1 07-13-2015 10:39 AM
1999 4runner HVAC Knob source cyclist231 95.5-2004 Tacomas & 96-2002 4Runners 2 07-07-2015 12:56 PM


Tags
1987, 1995, 2000, 4runner, control, cruise, line, lines, problem, quit, tacoma, toyota, vaccum, vacuum, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 04:17 PM.


2010 InternetBrands, Inc.