YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 86-95 Trucks & 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


86-95 Trucks & 4Runners 2nd/3rd gen pickups, and 1st/2nd gen 4Runners with IFS

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-03-2009, 07:15 PM   #1 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
cnctony's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Houston, TX
Posts: 24
AC not working at idle.

1994 4runner 3vze, lots of new.....'
Drew vacuume, held. Charged system but compressor wont run at idle. When AC is on & I rev to 1000 rpm AC turns on an works well. What adjustmen(ts) To makak adjustment to ,make AC run.

Thanks

Anthony
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!

Last edited by cnctony; 07-03-2009 at 07:32 PM.
cnctony is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-03-2009, 07:34 PM   #2 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
abecedarian's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Temecula Valley, CA
Posts: 12,637
a/c amplifier bad, low charge, low engine idle speed?
... and the engine shouldn't rev up very much above stock idle speed with the a/c on: it should idle mostly the same whether the a/c is on or off.
__________________
Proud member of Yotatech's 12000+ post club.

abecedarian is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-04-2009, 06:32 AM   #3 (permalink)
Contributing Member
Personal Sales Rating: (0)
 
TNRabbit's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: TENN Native Languishing in Virginia
Posts: 4,789
There is a cut-off under the dash that prevents the A/C from working at too low rpm. But you probably just need to adjust the Air Idle Control (looks like a plastic hexhead bolt mount on the pax side fender well). You can adjust the idle speed that kicks it up when the A/C comes on. I run mine @ 1100. That keeps your regular idle (800 +/- 50) normal.
__________________
TNRabbit
Stock '94 DLX XtraCab 3VZE 4x4 5 spd, 17" FJ Cruiser Wheels, 276k miles, AISIN Manual Hubs
Law of Mechanical Repair: "After your hands are coated with grease, your nose will begin to itch and you'll have to pee!"

Multipe FSMs!!!
EPIC 3VZE info thread
Cheap OEM Parts: www.toyotaofnewnan.com

TNRabbit is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-04-2009, 07:01 AM   #4 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
cnctony's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Houston, TX
Posts: 24
Thanks for the reply. engine idles at 700 with the ac on it stays at 700 cause the compressor wont kick on. if I rev up to 1000 then the compressor kicks in. I will try and find the AIR IDLE CONTROL and see if that does it.. THANKS TNRabbit...... My other truck does the same thing perhaps I can fix that one to.
cnctony is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-04-2009, 07:11 AM   #5 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 590
If I had to guess I'd say either the AIC is set too low or you're slightly low on R12/R134a(whichever one you're using). My 2004 Chevy truck won't engage the A/C if it's too hot out unless I set it on low and bring the idle up. If I set it on high at idle it will never get cold. It will freeze you out once you get going though.
__________________
1993 4Runner SR5 3.oh 5speed 232k+ miles. Mostly for the trails and beach. Mods so far: Thorley headers, 4.30 gears, Rancho 5way shocks, AISIN hubs, LockRight rear locker, no sway bars.....32x11.50 BFG M/T's on 15x8 Cragar Soft8's.
Justinlhc is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-10-2009, 05:02 PM   #6 (permalink)
Banned
Vendor Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2007
Location: (Rednecks Inbreed In) Kansas
Posts: 1,349
Mine doesnt work either, it will if I rev the engine up and when I let off the gas the engine will want to die and idle at like 400 rpm... its pretty gay I dunno whats wrong with it, not to mention my AC pump has been making a metallic rubbing noise so I cut the belt to it. Anyone got any ideas? Also sometimes my idle drops down to like 400 rpm and stays there...
Trustyrusty is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 11:28 AM   #7 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
cnctony's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Houston, TX
Posts: 24
I cannot find the hex screw. I have been looking and still dunno where it is..... I removed the glove box and pasanger side kick cover. Where exactly is it? I am idling at around 500 RPM. and it is constant with the ac on or off. If I rev the engine to 1000 rpm and kick on the AC the idle drops to 800 and goes back to 1000 when I turn off the AC. WHere is it?
cnctony is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 12:52 PM   #8 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
cnctony's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Houston, TX
Posts: 24
Fixed it!!!

Found pot at top of PC board on AC housing behind glove box. Turned pot so compressor would kick on. Adjusted idle after getting up to temp by turning 2.5mm allen screw on throttle linkage stop. I now idle at 800 rpm adjusted timming to 10 deg btdc according to label, and AC comes on at idle. Now if this piece of motor woul only have any horse power all would be good. Now I want to just pull it all out and trash it. I want to swapp now with a VS2 engine.

Who wants a rebuilt 3VZE? Its yours... Can pull out in 2 hours. come get it.

Just kidding I will try it for a while and see what happens as I break her in.

Thanks for the replies.....
cnctony is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 02:51 PM   #9 (permalink)
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 590
Quote:
Originally Posted by cnctony View Post
Found pot at top of PC board on AC housing behind glove box. Turned pot so compressor would kick on. Adjusted idle after getting up to temp by turning 2.5mm allen screw on throttle linkage stop. I now idle at 800 rpm adjusted timming to 10 deg btdc according to label, and AC comes on at idle. Now if this piece of motor woul only have any horse power all would be good. Now I want to just pull it all out and trash it. I want to swapp now with a VS2 engine.

Who wants a rebuilt 3VZE? Its yours... Can pull out in 2 hours. come get it.

Just kidding I will try it for a while and see what happens as I break her in.

Thanks for the replies.....

lol I'll pass on the rebuilt 3VZE. Lemme know when you want to give away something with a bit more power.
__________________
1993 4Runner SR5 3.oh 5speed 232k+ miles. Mostly for the trails and beach. Mods so far: Thorley headers, 4.30 gears, Rancho 5way shocks, AISIN hubs, LockRight rear locker, no sway bars.....32x11.50 BFG M/T's on 15x8 Cragar Soft8's.
Justinlhc is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 07-14-2009, 02:51 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Tags
134a, ac, cold, cool, drops, idle, idling, low, shuts, tacoma, toyota, turned, turns, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 06:22 AM.


2010 InternetBrands, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2