YotaTech Forums  

Go Back   YotaTech Forums > Toyota SUV & Truck Tech > 84-85 Trucks & 4Runners
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


84-85 Trucks & 4Runners 2nd gen pickups and 1st gen 4Runners with solid front axles

Welcome to Yotatech!
Welcome to Yotatech,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-19-2013, 02:56 AM   #1
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
weird failures and lost power

i got an 85 pickup 22re a340h. its got this lack of power coming to third on even the mildest incline that sounds like im just barely pressing the gas even with a good amount of pressure. only shifts into OD if pressed real hard and completely jumps past third. fluids good and clean and runs just fine on flat ground. TPS? and the more unnerving part: every blue moon the engine will get this evil shudder with near no power. think the most I could get out of it was 4mph last time. slugged it downhill about 9 hundred yards and WOT up a small hill, where it proceeded to work just fine. the only mechanics (NAPA) have no clue and the problem only presents itself when it feels like it. been working fine for the last month or so but still uphill bogging. I need to fix these ASAP before it manifests itself again. sorry for being so long but I cant really explain any shorter
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Yotatech!

Last edited by ramblah96763; 07-23-2013 at 04:21 PM.
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2013, 01:06 PM   #2
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
ojm3's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 248
How is your float level?
ojm3 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2013, 07:12 PM   #3
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
floats on a 22RE?
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2013, 07:28 AM   #4
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
ojm3's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 248
Yea those injection floats lol my bad i skim read over the post
ojm3 is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 05:15 AM   #5
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
I read your response and tripped out. stopped just short of ripping apart the intake trying to figure it out!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 05:58 AM   #6
Registered User
Personal Sales Rating: (1)
 
rokblok's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: The Dirty South
Posts: 1,869
Maybe check that the AFM has good, free movement. Possibly hanging up somewhere along its range of movement?
__________________
84 x-tra cab, 4X4, 4" TG rear springs installed by WabFab, TG extended shackles, Bilstein shocks, 315-75R16 Toyo Open Country MT on 16x8 Mickey Thompson Classic III Black, 3RZ powerplant w/ LCE Performance Master rebuild kit, 6-shooter knuckles, Hy-steer, blah, blah, blah.... And a Softopper, and.....ARB front bumper, big brake upgrade up front, IFS rear, W56B trans, Marlin 1200lb clutch...

1988 4Runner 3.0(hole in the block), 5-spd

1971 FJ40 all stock...in storage...
rokblok is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 07:29 PM   #7
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
how do I go about that
__________________
85 hilux 22re a340h smallish lift 235/75r15 bridgestone dueler mt spiderweb tailgate BEATER!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2013, 11:59 AM   #8
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
VSS maybe?
__________________
85 hilux 22re a340h smallish lift 235/75r15 bridgestone dueler mt spiderweb tailgate BEATER!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2013, 12:12 PM   #9
Registered User
Personal Sales Rating: (1)
 
rokblok's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: The Dirty South
Posts: 1,869
I don't believe '85 had a VSS. Just a mechanical speedo gear on the t-case.
Since I'm not overly familiar with the auto trans, it's possible that it could get a signal from the VSS on the speedo itself?
__________________
84 x-tra cab, 4X4, 4" TG rear springs installed by WabFab, TG extended shackles, Bilstein shocks, 315-75R16 Toyo Open Country MT on 16x8 Mickey Thompson Classic III Black, 3RZ powerplant w/ LCE Performance Master rebuild kit, 6-shooter knuckles, Hy-steer, blah, blah, blah.... And a Softopper, and.....ARB front bumper, big brake upgrade up front, IFS rear, W56B trans, Marlin 1200lb clutch...

1988 4Runner 3.0(hole in the block), 5-spd

1971 FJ40 all stock...in storage...
rokblok is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2013, 11:25 AM   #10
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
they did apparently according to napas far reaching computer system. for those stick shifts with vss would this possibly be the culprit causing the same symptoms? my research says yes but I don't have the money to keep getting parts if its wrong. the next buy needs to be the right one
__________________
85 hilux 22re a340h smallish lift 235/75r15 bridgestone dueler mt spiderweb tailgate BEATER!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2013, 11:51 AM   #11
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
 
SoCal4Running's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Oceanside, CA.
Posts: 1,420
No CEL?


Plugged exhaust/Cat?
Plugged Fuel Filter?
__________________
'86 4runner
22RE, 5-speed, LC Street EFI head w/ cam, LC Pistons, ARP Head Studs, Downey header, Dynomax 2 1/4" full exhaust, VDO water temp guage, ASIN manual hubs, 01-03 Tacoma cd\tape radio with 10" Bazzoka, Downey 2" rear springs, GDI radiator. Back to daily driving duties

'68 Ford Mustang Fastback
Daily driver with a built 289 and a streetfighter trans.(Retired)

98 Subaru Outback

2005 Toyota Tacoma
V6, 6 speed stick, Speedway Blue

Waco93.com
SoCal4Running is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2013, 03:39 PM   #12
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
ah yes i cant believe I forgot to mention the CEL codes. when I first got the rig it would toss me 5 and 11. now im getting that as well as 6 and 10 (started after computer got wet, damned Toyota roof rust) but runs no different. now heres where it gets interesting: there have been times when I will get the light always on, never on, flashing sporadic phantom codes like 36 and 54, and just continuously flashing over and over from truck starting to turning off (all this even before the computer got wet. durable little truck I swear). good luck with that one, I need it
__________________
85 hilux 22re a340h smallish lift 235/75r15 bridgestone dueler mt spiderweb tailgate BEATER!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 12:24 PM   #13
Registered User
Personal Sales Rating: (0)
Threadstarter [OP]
 
ramblah96763's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Lanai City, Hawaii
Posts: 34
update: CEL same codes but will stay solid light entire time uphill above 20mph. also, idled rough at start last night. if in park with quick gas pedal jab would return to normal, in gear with or without brakes applied it would shudder then die. coming up from work this morning truck started as mentioned, died at a stop sign. snailed it up a hill but once it shifted into second I got decent power back however it was pedal to the floor but not WOT, or revs atleast. CEL stayed solid whole time again. OD worked. got to flat ground and ran as she has been like nothing changed. ive done nothing to it for months other than fill gas and no other real driving issues besides the norm but I have no clue why or how
__________________
85 hilux 22re a340h smallish lift 235/75r15 bridgestone dueler mt spiderweb tailgate BEATER!
ramblah96763 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 12:24 PM
Yotatech
4WD Truck




Paid Advertisement
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 05:00 PM.


2010 InternetBrands, Inc.